Nederland holt achteruit op het gebied van kinderopvang

Kiddo'sDe lidstaten moeten meer doen om het aanbod van kinderopvang te verbeteren, anders haalt de EU de arbeidsparticipatiegraad van 75% in 2020 niet.

Op EU-niveau zijn in 2002 doelstellingen vastgesteld voor de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van kinderopvangvoorzieningen.

Het verslag wijst uit dat slechts 8 landen die hebben gehaald………

Dat zegt de Europese Commissie in een verslag dat vandaag is verschenen.

Volgens deze zogeheten Barcelona-doelstellingen moet 90% van de kinderen tussen 3 jaar en de leerplichtige leeftijd en 33% van de kinderen onder de 3 terecht kunnen in de kinderopvang.

“Elke ouder weet maar al te goed hoe belangrijk betaalbare en toegankelijke kinderopvang is. Niet alleen voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor werkende ouders. Toch voldoet amper 1 op de 3 lidstaten aan zijn eigen kinderopvangdoelstellingen”, aldus vicevoorzitter Viviane Reding, commissaris voor Justitie, Grondrechten en Burgerschap.

“De lidstaten moeten echt aan de slag als ze de afgesproken arbeidsparticipatiegraad van 75% willen halen. Kinderopvang moet niet als een kostenpost worden beschouwd, maar als een investering in de toekomst.”

De cijfers over 2010 laten zien dat de meeste EU-landen de doelstellingen niet hebben gehaald: slechts 8 landen hebben de streefcijfers voor beide categorieën gehaald: België, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Nederland, Zweden, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Slechts 10 lidstaten hebben de doelstellingen voor de eerste categorie (0-3 jaar) gehaald en 11 alleen voor de tweede (3 jaar tot leerplichtige leeftijd)

Maar uit de zojuist bekendgemaakte cijfers blijkt tevens dat de opvangcapaciteit voor oudere kinderen in 2011 is teruggelopen, waardoor sommige landen die in 2010 wel aan de doelstelling voldeden, de 90%-drempel nu niet meer halen (Spanje, Nederland en Ierland).

Betere mogelijkheden om werk en gezin te combineren, met name in de vorm van kinderopvang, zijn essentieel voor het bevorderen van de arbeidsparticipatie van vrouwen. Die vrouwen zijn nodig om aan de arbeidsparticipatiedoelstellingen van de EU te voldoen en de algemene economische situatie te verbeteren.

Lees ook:Meer mannen in de kinderopvang
Lees ook:Steeds meer vrouwen in het Euro Parlement
Lees ook:Moedersterfte bijna gehalveerd in afgelopen 25 jaar
Lees ook:Nederland op nr. 3 in ‘The Better Life Index’
Lees ook:In dit tempo duurt het nog 70 jaar eer loonkloof gedicht is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>