Moedersterfte bijna gehalveerd in afgelopen 25 jaar

anne-geddes-maneeshaHet risico dat vrouwen tijdens of na zwangerschappen komen te overlijden, is in de afgelopen 25 jaar bijna gehalveerd.

Slechts 9 landen hebben de doelstellingen van de Verenigde Naties niet gehaald.

Zo blijkt uit een verslag dat vandaag wordt gepresenteerd en gelijktijdig verschijnt in het medische vakblad The Lancet.

“Dit rapport toont dat tegen het einde van 2015 het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens of na de zwangerschap met 44% is gedaald ten opzichte van 1990″, aldus Dr Lale Say, die het onderzoek coördineerde voor de Wereld Gezondheidsorganisatie.

In 2015 overleden zo’n 303.000 vrouwen tijdens of na de zwangerschap. In 1990 was dit nog 532.000 vrouwen. Say noemt de groei enorm, maar niet voldoende: “De groei is niet goed verdeeld over landen en regio’s in de wereld.”

De grootste vooruitgang was er in Oost Azië waar de moedersterfte daalde van 95 tot 27 per 100.000 babies. De Sub-Sahara is echter verantwoordelijk voor tweederde van alle sterfgevallen.

In 2000 nam de Verenigde Naties als doelstelling om de moedersterfte met driekwart te laten afnemen voor 2015. Nu is het plan om in 2030 de sterfgevallen van moeders, pre-, peri- en post-nataal bij te stellen tot 70%.

In het rapport staat dat daar echter nog hard voor gewerkt moet worden. “Het aantal verloskundigen en medisch personeel met kennis van de verloskunde moet nog flink toenemen willen we dat doel halen.”

Lees ook:‘De Blije Doos’, maar dan anders
Lees ook:In Congo sterven 350x (!) meer vrouwen in het kraambed dan bij ons
Lees ook:VN meldt dat er 200 miljoen minder vrouwen dan mannen op internet zitten
Lees ook:Afghaans baren: levensgevaarlijk of onbetaalbaar
Lees ook:Noord-Europa beste plek voor vrouwen, Congo en Afghanistan de slechtste

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>