Nederland op nr. 3 in ‘The Better Life Index’

Trashcan Rosie the Danish RiveterKorte werkdagen en veel tijd voor gezin, vrienden en familie zorgen ervoor dat Denemarken op kop gaat in de Better Life Index van de OESD.

Nederland, waar part-time werken voor vrouwen meer regel is dan uitzondering, staat op plek 3……

1. DENEMARKEN
De sleutel tot het Deense succes zijn korte werkweken en een gezinsvriendelijke werkomgeving. Slechts 2% van de voltijdse werknemers doet overuren. De staat steunt ook gezinnen en alleenstaanden met jonge kinderen: de uitgaven voor gezinnen bedraagt er 4% van het BNP, bijna het dubbele van het OESO-gemiddelde.

2. SPANJE
Spanjaarden hebben evenveel vrije tijd voor zichzelf en hun gezinnen als Denen. Er zijn er evenwel meer die overuren draaien. Werknemers hebben 16,1 uur of 67% van de dag ter beschikking voor hun persoonlijke leven en ontspanning, maar toch werkt 8% van hen lange dagen. Spanje heeft ook één van de laagste geboortecijfers van Europa en een laag aandeel werkende vrouwen.

3. NEDERLAND
Slechts 0.5% van de Nederlanders werkt lange dagen. Dat vertaalt zich evenwel niet in meer vrije tijd. Gemiddeld is er 15,4 uur per dag de tijd voor zichzelf en het gezin. De gelijkheid tussen man en vrouw is er groot en gezinnen genieten ruime staatssteun.

4. België
Slechts 5% van de Belgen werkt lange dagen. Ook onze zuiderburen genieten van flexibele werkagenda’s en veel vrije tijd.

5. Noorwegen
Noren kunnen 15,6 uur per dag bij hun gezin doorbrengen. Slechts 3% van de Noren werkt lange dagen.

Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden
Lees ook:‘Kromo’ baalt van brons
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen uit hoogopgeleide families, beginnen steeds later aan gezinnen
Lees ook:Angela Ahrendts, eerste vrouw in Tim Cook’s Apple-topteam
Lees ook:Steeds meer Amerikaanse vrouwen zijn hoofdkostwinner

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>