Bonobo’s zijn de feministen van het dierenrijk (en tuk op seks)

Bonobo’s zijn eigenlijk de hippies onder de apen: ‘Make love not war’, om die reden worden ze ook wel eens sexmonkeys genoemd.

Psychologe dr. Mariska Kret van de Universiteit Leiden deed onderzoek in Apenheul en kwam er achter dat deze aapsoort veel sterker reageert op positief gedrag als seksen, vlooien en gapen. De studie die zij verichtte samen met collega’s van de Universiteit van Amsterdam wordt in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS gepubliceerd.

Mensen maken zich zorgen om anderen. We kunnen ook met een ander mens meeleven. Bonobo’s hebben dezelfde gevoelens. Alleen zijn zij niet agressief.

“Wij doden onze eigen soortgenoten. Dat zouden bonobo’s nooit doen.”, aldus Dr. Ket vandaag in het AD. “Als twee groepen elkaar tegenkomen, zullen de mannetjes wel stoer doen, maar vloeit daar geen vechtpartij uit. Sterker nog: de vrouwtjes van die groepen zoeken elkaar op, hebben seks en vlooien met elkaar. En daarna is het één gezellige boel”,

Bij bonobo’s is er geen sprake van een alfamannetje, maar staat een vrouw aan het hoofd van de groep. “En het mooie is dat die vrouw fysiek niet sterker is dan de mannen, maar dat ze altijd wordt geholpen door de andere vrouwtjes. Dat is hun kracht. En ik denk dat we daar best lering uit mogen trekken.”

Dat de bonobo’s zo lief tegen elkaar zijn, heeft evolutionair voordeel. Het was bij deze mensapen gewoon niet zo nodig om agressief te reageren. “Er is weinig competitie onder bonobo’s onderling. Ze hebben de agressie minder nodig om te overleven.”

Kret en haar collega’s werken momenteel aan vervolgonderzoek in Apenheul.

Lees ook:Apies kijken is zo gek nog niet: zij hebben het ‘old girls network’
Lees ook:Onder stress worden collega’s sneller vriend(inn)en
Lees ook:‘Vrouwen die kostwinner zijn, vormen de bron van alle ellende’
Lees ook:Olcay Gulsen staat voor feminisme, maar ook voor gelijkheid onder vrouwen zelf
Lees ook:Vrouwen praten in vergadering 75% minder dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>