In dit tempo duurt het nog 70 jaar eer loonkloof gedicht is

loonkloof.IIjpgDe inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen blijven wereldwijd nog 70 jaar bestaan als de ontwikkelingen daarin zo traag blijven gaan als nu.

Daarvoor heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties gewaarschuwd.

Vrouwen verdienen gemiddeld 77% van het salaris dat mannen voor hetzelfde werk krijgen, slechts 3% meer dan 20 jaar geleden.

Naast het inkomensverschil kampen vrouwen ook nog met een salarisverschil als ze kinderen krijgen. Vrouwen met kinderen verdienen minder dan vrouwen die kinderloos blijven en het verschil groeit bij elk kind dat ze krijgen, constateert de ILO.

Ook het verschil in arbeidsparticipatie is maar amper veranderd in de afgelopen jaren. Wereldwijd werkt 77% van de mannen en precies 50% van de vrouwen.

“De overheersende conclusie na 20 jaar is dat, ondanks marginale vooruitgang, we nog jaren, zelfs tientallen jaren nodig hebben voordat vrouwen dezelfde rechten en voorrechten hebben als mannen”, zei ILO-woordvoerder Shauna Olney in ‘The Guardian’.

Vrouwen met 2 kinderen verdienen in Nederland, België, Ierland, Spanje en Portugal bijna 10% minder dan vrouwen zonder kinderen, blijkt uit een vergelijking tussen 11 landen in het rapport.

In Groot-Brittannië is dat verschil zelfs 25%. In Frankrijk, Italië en Denemarken verdienen vrouwen met 2 kinderen juist iets meer dan kinderloze werkneemsters.

Lees ook:Jonge vrouwen verdienen nu meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten
Lees ook:Vrouwen verdienen 22% minder in het land van Angela Merkel
Lees ook:Gemiddeld Nederlands vrouwenpensioen ligt 40% lager dan mannenpensioen
Lees ook:Vrouwelijke stagiairs krijgen minder vergoeding dan mannelijke
Lees ook:Het is de 59ste dag van het jaar: Equal Pay Day

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>