Vanavond in ‘Het Koninkrijk’: vrouwen op de troon!

VrouwenTroonHet is raar gesteld met de geschiedenis van het feminisme in Nederland.

We hebben sinds 1890 een vrouw in het hoogste ambt, maar het kiesrecht voor vrouwen werd pas in 1921 ingevoerd.

En tot aan de jaren ’60 kregen vrouwen de dag na hun huwelijk een ontslagbrief van hun werkgever op de mat.

Net nu de rechten van mannen en vrouwen in ons land wat dichter naar elkaar kruipen, zit er sinds 123 jaar weer een man op de troon.

De TV-serie ‘Het Koninkrijk’ trekt in 5 afleveringen de sporen na van 200 jaar koninkrijk. Vanavond de laatste aflevering……

Het is de eerste aflevering waarin de optelsom van Willem stopt en een vrouw op de troon plaatsneemt: koningin Wilhelmina.

De kinderen en vrouw van Willem III komen vroeg te overlijden. Er is dan een probleem met de erfopvolging van de koning. Toch krijgt Willem III op late leeftijd nog een jonge vrouw en een dochter: Emma en prinses Wilhelmina. Als Willem III in 1890 sterft, wordt het koningschap doorgeschoven aan dit nog maar tienjarige meisje.

De laatste aflevering ”t Is maar een meisje’ vertelt het verhaal van de tijd dat koningin Wilhelmina, eerst vertegenwoordigd door haar moeder Emma, op de troon zit. Een dynamische periode waarin 2 oorlogen uitbreken, de meningen over het koningshuis heftig uiteenlopen en de vrouwenbeweging in Nederland opkomt.

Emma, de moeder van Wilhelmina, neemt als koningin-regentes het koninklijk gezag waar. Zij gebruikt het aandoenlijke beeld van het kleine meisje Wilhelmina als promotie voor het koningshuis. Met een kennismakingstour als charmeoffensief hoopt zij sympathie te krijgen van het volk. Dat lijkt te lukken, want met bezoeken door het hele land worden veel oranje-harten gewonnen.

Er ontstaat ook een tegenbeweging. Aan het eind van 19e eeuw is er in Nederland sprake van een groot verschil tussen arm en rijk. Socialisten, zoals Pieter Jelles Troelstra, gaan zich tegen het koningshuis verzetten met kreten als: “Jullie in een paleis, wij in krotten!”

In 1898 is Wilhelmina 18 jaar en wordt zij actief koningin. Haar huwelijk met de Duitse prins Hendrik is de aanleiding voor de vrouwenbeweging die opkomt.

Een getrouwde vrouw moet in die tijd gehoorzaam en volgend zijn aan de man: iets wat niet echt bij de functie van een koningin hoort. Feministen maken van de situatie gebruik door te strijden voor de rechten van de vrouw.

26 april 2014, ‘Het Koninkrijk’, slot, om 21.05  uur op Nederland 2 en NOS.nl.

Lees ook:Promovenda Irène Diependaal: Emma, hoedster van onze monarchie
Lees ook:Maxima wordt eventueel regentes voor haar dochter Amalia
Lees ook:Marie Anne Tellegen: belangrijke vrouw achter Wilhelmina, Juliana & Bernhard
Lees ook:Ook vorstinnen Wilhelmina en Juliana zijn van de partij op 30 april
Lees ook:Groot Brittannië emancipeert rechten op de troon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>