Marie Anne Tellegen: belangrijke vrouw achter Wilhelmina, Juliana & Bernhard

wim_weenink_-_vrouw_achter_de_troonMarie Anne Tellegen (1893-1976) was in haar tijd een belangrijke factor in het openbare leven.

Na een bestaan als hoge ambtenaar in Utrecht en als verzetsstrijder werd ze na de oorlog directeur van het Kabinet der Koningin, eerst onder Wilhelmina en het langst onder Juliana.

Uit de biografie die oud-redacteur van NRC Handelsblad W.H. Weening nu publiceert, komt Tellegen naar voren als een zelfbewuste, integere vrouw, die als feministe, bestuurder en vertrouwelinge van het koningshuis respect afdwong en menige minister zelfs angst inboezemde.

Dat meldt het Historisch Nieuwsblad.

Tellegen studeert rechten in Utrecht, waar ze bevriend raakt met de latere minister van Buitenlandse Zaken Johan Willem Beyen. Ze wordt actief in de studentenbeweging en treedt vervolgens in dienst van de Provinciale Griffie in Utrecht.

Ze zit in het hoofdbestuur van de Nederlandsche Vereeniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap, die zich verzet tegen wetten die getrouwde vrouwen belemmeren om te gaan werken.

Als de oorlog uitbreekt, neemt Tellegen ontslag als ambtenaar van de gemeente Utrecht, omdat ze niet met de nieuwe NSB-burgemeester wil samenwerken en gaat in het verzet.

Vanuit haar woning aan de Maliebaan, de straat waar ook het hoofdkantoor van de NSB is gevestigd, organiseert Tellegen onderduikadressen voor kinderen. Ze schrijft plannen voor de naoorlogse verzetspensioenregeling en is betrokken bij de voorbereidingen van de Spoorwegstaking.

Na de oorlog wordt ze door Wilhelmina gevraagd als directeur van het Kabinet der Koningin, de eerste vrouw in deze functie. Tellegen heeft zoveel macht dat ze de in 1940 afgezette premier Dirk Jan de Geer zijn onderscheidingen kan laten afnemen. Ook in de ingewikkelde verhouding tussen prins Bernhard en koningin Juliana speelt ze een intrigerende rol door beiden te adviseren.

In ‘Vrouw achter de troon’ ontraadselt W.H. Weenink het leven van een formidabele vrouw.

Lees ook:Archief Koningin Wilhelmina wordt op Openbaarheidsdag vrijgegeven
Lees ook:Annie M.G. vrolijkte HKH Juliana op, met komedie over vreemdgaande man
Lees ook:Koningin Juliana tijdelijk terug op Paleis Soestdijk
Lees ook:Lou de Jong en Prins Bernhard pleegden karaktermoord op JULIANA
Lees ook:De powervrouwen van het verzet in WOII

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>