Promovenda Irène Diependaal: Emma, hoedster van onze monarchie

EmmaIrèneDiependaalWas koningin Emma een liberaal georiënteerde vrouw die met ‘public relations’ het Nederlandse koningschap populair wilde maken?

Archiefstukken uit het door haar gerevitaliseerde Koninklijk Huisarchief en andere archieven in binnen- en buiten- land vertellen een ander verhaal…..

Emma was 8 jaar lang de hoedster van een kostbare erfenis: het Nederlandse koningschap.

Dit wilde zij zo goed mogelijk overdragen van haar echtgenoot Willem III aan haar minderjarige dochter Wilhelmina.

Dat was niet gemakkelijk: Willem III en zijn zonen (allen voortijdige overleden) hadden het aanzien van het koningschap geschaad.

Een plichtsgetrouwe, intelligente, sociale en gelovige vrouw. Zo omschrijft historica dr. Irène Diependaal koningin Emma (1858-1934).

Zij promoveerde recent op een proefschrift over de tweede vrouw van koning Willem III en moeder en regentes van Wilhelmina.

Er is nu ook een publieksversie van haar proefschrift.

Hierin maakt Irène Diependaal aan de hand van nauwkeurig archiefonderzoek een historische reconstructie van de wijze waarop Emma haar weg zocht.

Zij toont een realistisch in het leven staande vrouw die gedreven werd door adellijke codes en de wens om recht te doen aan Oranjetradities.

Emma leidde Wilhelmina op voor een inhoudelijk koningschap met een missie. De regentes zette daarmee een koers uit waarvan onderdelen tot in de 21e eeuw herkenbaar zijn.

Maxima werd recent aangewezen als eventuele regentes voor haar dochter, de kroonprinses Amalia. In meerdere opzichten is Emma, ook een van origine buitenlandse, dus rolmodel voor onze huidige koningin-gemalin.

Lees ook:Vanavond in ‘Het Koninkrijk’: vrouwen op de troon!
Lees ook:Maxima wordt eventueel regentes voor haar dochter Amalia
Lees ook:Na 123 jaar is Nederland straks koninginloos
Lees ook:Bye, bye, Beatrix: de volledige tekst van haar abdicatie
Lees ook:Archief Koningin Wilhelmina wordt op Openbaarheidsdag vrijgegeven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>