Mannen krijgen gedonder met hun zorgtaken

RosieIsAManMannen die bewust kiezen voor een zorgende rol worden nog altijd scheef bekeken door hun mannelijke collega’s en zelfs gesanctioneerd door hun werkgever.

Aldus Professor Colette Van Laar van de KU Leuven, die een 3-daags congres organiseerde rond rolpatronen op basis van geslacht.

In de afgelopen kwart eeuw namen vrouwen steeds meer stereo-typische mannelijke rollen op zich. Er gebeurde ook heel wat onderzoek naar deze verschuiving. Mannen in stereotypisch vrouwelijke rollen blijven zeldzaam en ook onderzoek rond dit thema blijft achter.

Daarom congresseert Van Laar van deze week met wetenschappers onderzoekers uit de hele wereld over dit thema in Leuven, met als belangrijke spreker de Amerikaan Peter Glick, die zich specialiseerde in onderzoek naar stereotypering en vooroordelen.

“Ook mannen worden en voelen zich beperkt door stereotypen en rolpatronen”, zegt Colette Van Laar. “Het onderzoek naar dat fenomeen komt nu pas op gang. Mannen voelden traditioneel weinig voor een carrière in beroepen als onderwijs en verpleging. Evenmin voor een zorgende rol thuis. Sinds kort is dat wél het geval. Maar als ze opteren voor een papadag krijgen ze daar last mee.”

Van Laar kijkt ook kritisch naar de feminisering van het basisonderwijs. “Kinderen krijgen les van vrouwen en worden nadien opgevangen door vrouwen. Hun wereldbeeld wordt daardoor eenzijdig heel vrouwelijk.”

Lees ook:Technologie is te belangrijk om aan mannen over te laten
Lees ook:SNS-bank dreigt klokkenluidster Hetty v/d Laar i.v.m. haar boek
Lees ook:Een meisje als Roopa: stop de kinderprostitutie!
Lees ook:HOLLYWOOD: mannen krijgen dialogen, vrouwen gaan naakt
Lees ook:Klokkenluidster SNS-fraude werd een jaar lang genegeerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>