‘Complimenteus’ seksisme is zeker zo fnuikend

RosieSexismNoJoke2Openlijk seksistisch zijn wordt dam weliswaar steeds minder, maar de nadruk ligt nu bij subiel. Ik neem als voorbeeld alleen maar als mensen het hebben over ‘het zwakke geslacht’.

Ook gaat vaak om verpakte complimenten: ‘Vrouwen zijn er om te koesteren’ of ‘Soms heeft een kind gewoon zijn moeder nodig’……

Professor en psycholoog Peter Glick waarschuwt dat niemand er immuun voor is. “Het gaat om goedbedoeld seksisme“, vertelt hij in De Morgen.

“Niemand zal het in Westerse landen tegenwoordig in zijn hoofd halen om te zeggen dat vrouwen minder competent zijn. Maar mannen hebben wel de neiging om vrouwen op te hemelen, te beschermen en hen aan te prijzen als lief en zorgzaam. En tegelijk insinueren ze dat ze het met die instelling niet ver zullen schoppen in de harde zakenwereld.”

En dat werkt net zozeer negatief. “Als het seksisme duidelijk is, zullen vrouwen beter hun best doen om beter te presteren. Ze rebelleren tegen iets dat al lang niet meer aanvaard wordt. Als het om subtiel seksisme gaat, gaan ze echter twijfelen aan zichzelf en het minder goed doen.”

Hoe om te gaan met dit subtiele seksime, dat het glazen plafond verdikt? “We moeten ons ervan bewust worden”, aldus Glick. “Ouders, leerkrachten, proffen, managers, koppels… We moeten vooroordelen corrigeren als ze opduiken. Want onderbouwde kritiek, zonder vooroordelen, doet mensen net beter presteren. En dat geldt ook voor mannen.”

Lees ook:Wetenschappelijk onderzoek naar seksisme stuit op …. seksisme
Lees ook:Slutshaming is de vrouwelijke versie van seksisme
Lees ook:Basisonderwijs is vrouwenbolwerk: waar zijn de meesters?
Lees ook:49 dingen die vrouwen altijd horen, maar mannen nou nooit
Lees ook:Mannen en vrouwen in gemengd team komen tot betere prestaties

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>