Afghaans baren: levensgevaarlijk of onbetaalbaar

mother_in_burkaIn Afghanistan overlijden 460 op de 100.000 vrouwen bij de bevalling.

Het land is 1 van de 4 landen met de hoogste moedersterfte buiten Afrika ten zuiden van de Sahara.

Hoewel het cijfer aanzienlijk is gedaald t.o.v. de piek in 2002, toen nog 1600 van de 100.000 vrouwen overleden, is het volgens de Verenigde Naties nog steeds veel te hoog.

Dat meldt MO.be.

Het gebrek aan gespecialiseerde zorg tijdens de zwangerschap of bevalling is een van de oorzaken. Vooral op het platteland ontbreekt het hieraan. Door de onveiligheid en slechte wegen in het land, moeten veel vrouwen thuis bevallen.

Dat betekent niet veel goeds voor de 6,5 miljoen vrouwen in de vruchtbare leeftijd van Afghanistan. Er zijn bovendien slechts 3500 vroedvrouwen, volgens het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) die ongeveer een 1/4 van de vrouwen kunnen .

De situatie dreigt nog te verslechteren: het UNFPA schat dat in 2016 de vroedvrouwen in 1,6 miljoen kinderen op de wereld moeten helpen, waarvan 3/4 op het platteland.

Zelfs vrouwen die gebruik kunnen maken van de beste faciliteiten in het land zijn niet verzekerd van veiligheid en comfort.

In een in 2013 verschenen rapport noemt Artsen zonder Grenzen (AzG) Afghanistan ‘een van de meest risicovolle plaatsen voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.’ Dat heeft vooral te maken met gebrek aan scholing.

‘Privéklinieken zijn onbetaalbaar voor de meeste Afghanen en veel openbare ziekenhuizen kampen met personeelstekorten en overbelasting’, zegt AzG, dat 4 ziekenhuizen heeft in het land. ‘Veel plattelandsklinieken functioneren niet, doordat gekwalificeerd personeel gevaarlijke gebieden heeft verlaten. De aanvoer van medicijnen en materialen is onregelmatig of helemaal gestopt.’

Lees ook:$25,- per vrouw aan seksuele gezondheidszorg doet moeder- en kindersterfte dalen
Lees ook:Armlastige Mexicaansen moeten bevallen in de buitenlucht
Lees ook:Afghaanse gynaecologes op stagebezoek in België
Lees ook:VN stelt geld beschikbaar voor verkrachte en zwangere Syrische vrouwen
Lees ook:Jennie Vanlerberghe van ‘Moeders voor Vrede’ wordt barones

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>