In Congo sterven 350x (!) meer vrouwen in het kraambed dan bij ons

In het Afrikaanse land Congo is het leven van een vrouw een hel.

Niet alleen wordt het ook wel de ‘verkrachtingshoofdstad van de wereld’ genoemd; het is letterlijk en figuurlijk een zware bevalling als je er moeder wordt.

De kans dat je in het kraambed overlijdt is er 350 (!) x groter dan in Nederland…..

Dat blijkt uit het jaarlijks moederdagrapport van kinderrechtenorganisatie ‘Save the Children’.

Finland is wereldwijd de beste plek om moeder te zijn, de DR Congo de slechtste. Nederland is gestegen naar de 5e plaats.

Het risico voor moeders om tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling te sterven, is extreem hoog in ontwikkelingslanden. Zo loopt in de DR Congo 1 op de 30 moeders kans te sterven tijdens de zwangerschap of bevalling, in Nederland is deze kans maar 1 op de 10.500.

Er staan alleen Afrikaanse landen onderaan de lijst, dit komt met name door de slechte gezondheid van moeders (10 tot 20% van de moeders in Sub-Sahara Afrika is ondervoed), een groot tekort aan gezondheidswerkers, laag gebruik van anticonceptie en een slechte toegang tot medische zorg.

Robert-Jan Vermeulen van ‘Save the Children Nederland’, zegt hierover: “De kwaliteit van het leven van kinderen hangt af van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van hun moeders. Als landen investeren in moeders en kinderen, investeren ze ook in de toekomst. Er is al veel bereikt de afgelopen jaren door de internationale gemeenschap, maar we kunnen nog veel meer doen om de situatie voor moeders en pasgeboren kinderen te verbeteren, zoals het stimuleren van borstvoeding en huid op huid contact in de uren na de geboorte.”

Wereldwijd sterven er 1 miljoen kinderen op hun geboortedag, zo blijkt uit de Geboorte Index van het rapport. Gelukkig wordt er wereldwijd ook vooruitgang geboekt: zo is in Bangladesh en Nepal het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen kinderen de laatste jaren sterk gedaald.

Bijna 75% van de babysterfte kan je voorkomen door het leven van moeders en baby’s te verbeteren, bijvoorbeeld door:
- Injectie aan pasgeboren baby’s met medicijnen om longrijping te versnellen;

- Gebruik van beademingsapparatuur voor pasgeboren baby’s die niet zelf ademen bij de geboorte;

- Reiniging van de navelstreng na de geboorte met desinfecterende chloorhexidine-oplossing geeft een forse verlaging van het risico op infectie;

- Beschikbaar stellen van antibioticum voor pasgeboren baby’s met ontsteking.

Save the Children redt wereldwijd de levens, de dromen en de toekomst van kinderen met medische zorg, onderwijs en betere leefomstandigheden. In ons 90 jarig bestaan zijn we uitgegroeid tot ‘s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie.

Hun rapport ‘State of the World’s Mothers. Surviving the First Day’ onderzoekt jaarlijks de stand van zaken voor moeders in de wereld en publiceert daar op Moederdag over. In het onderzoek worden de leefomstandigheden van moeders in 176 landen met elkaar vergeleken. Factoren als kindersterfte, gezondheidszorg, opleidingsniveau, vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en de economische status van vrouwen in het land zijn bepalend.

Lees ook:In deze landen is het bepaald geen Moederdag!
Lees ook:Finland beste land ter wereld voor moeders, Nederland op 5
Lees ook:Verloskundige Esther Madudu voorgedragen voor Nobelprijs
Lees ook:Noord-Europa is de beste plek ter wereld voor moeders, Afrika de slechtste
Lees ook:‘De Blije Doos’, maar dan anders

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>