Vrouwen van 35 jaar die massaal burn out gaan

the-stressed-sex-uncovering-the-truth-about-men-women-and-mental-healthVeel vrouwen zullen zich erin herkennen. En ik hoorde laatst tot mijn verbijstering dat de grootste groep mensen die momenteel burn-out gaat, vrouwen zijn van rond de 35 jaar.

Vrouwen hebben meer problemen met hun geestelijke gezondheid dan mannen door de stress die het jongleren met de verschillende rollen in hun leven vergt…….

Dat beweert professor Daniel Freeman althans.

De academicus aan de universiteit van Oxford zegt dat uit een nationale enquête over psychische problemen bleek dat deze 20 tot 30% vaker voorkomen bij vrouwen.

Zij ervaren meer druk door de diverse rollen die ze in de maatschappij vervullen. Hierdoor lopen ze meer kans op aandoeningen als depressies en fobieën.

“De kloof komt voornamelijk voor bij aandoeningen waarvan we weten dat de omgeving en niet de genen zelf de hoofdoorzaak zijn. Het is duidelijke dat vrouwen meer stress ervaren door de hogere eisen die gepaard gaan met hun sociale rol. Van een vrouw wordt steeds vaker verwacht dat ze verzorger, huishoudster en broodwinner is en er bovendien ook nog perfect moet uitzien.

“Huishoudelijk taken worden onderschat, (laag geschoolde) vrouwen krijgen vaak minder salaris, minder promotie en worden overladen met beelden van de vrouwelijke perfectie.

Dat eist dus z’n emotionele en psychologische tol. Door deze als immens ervaren druk krijgen vrouwen het gevoel dat ze falen. Dat ze niet alles in huis hebben om succesvol te zijn.

Dit kan weer tot angstaanvallen en depressies leiden, volgens de auteurs. Hun boek ‘The Stressed Sex: uncovering the truth about men, women, and mental health’ toont aan dat vrouwen vaker depressies, paniekaanvallen, fobieën, slapeloosheid, posttraumatische stress en eetstoornissen hebben. Mannen krijgen vaker met alcohol-, drugs- en gokverslaving te maken of met woede-aanvallen.

Freeman: “Maar ook problemen die vaker bij vrouwen voorkomen, zoals angst en depressie, treffen heel wat mannen. Het is dus verkeerd om deze als vrouwenproblemen te bestempelen.

De psycholoog vindt dat het taboe rond gender en mentale gezondheid doorbroken moet worden om de ziektes in het vervolg succesvoller te bestrijden.

Lees ook:Psychiater Sascha Kats behandelt zwangeren die niet op roze wolk zitten
Lees ook:Vrouwen in topfuncties vaker depressieve klachten
Lees ook:Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs
Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden
Lees ook:Meer aandacht voor seksuele problemen van borst- en gynaecologische kankerpatiëntes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>