Psychiater Sascha Kats behandelt zwangeren die niet op roze wolk zitten

Iedereen denkt altijd aan een roze wolk, maar 1 op de 10 zwangere vrouwen in Nederland kampt met psychische problemen, zoals angsten en depressies.

Om deze groep te ondersteunen start de Praktijk Voor Zwangerschap en Psychiatrie op initiatief van o.a. psychiater Sascha Kats deze maand met groepsbehandeling…..

Daarover schrijft vandaag METRO.

Vrouwen leren o.a. hoe ze hun psychische klachten kunnen verminderen, een band kunnen krijgen met hun ongeboren kindje en op welke manier ze zich bij stress het beste kunnen ontspannen.

Vooral dat laatste is belangrijk, benadrukt Kats. “Een ongezonde dosis stress tijdens de zwangerschap kan bij kinderen onder meer leiden tot gedrags-, slaap- en voedingsproblemen. Ook lopen kinderen het risico dat ze zich vergeleken met de meeste leeftijdsgenootjes minder snel ontwikkelen.”

Bij sommige vrouwen worden de al aanwezige psychische klachten versterkt door een zwangerschap. Anderen krijgen juist tijdens de zwangerschap voor het eerst problemen. “De hormonale veranderingen leiden soms tot een andere gemoedstoestand”, legt Kats uit.

“Ook zijn er veel vrouwen die klachten krijgen uit angst dat er in de 9 maanden iets misgaat. Vanwege de vaak specifieke zwangerschapsgerelateerde problemen, is het belangrijk om bij hulpverleners terecht te komen die gespecialiseerd zijn op dit gebied.”

Met behulp van de groepsbehandeling hoopt Kats het taboe op angsten en depressies bij zwangere vrouwen te doorbreken.

Meer informatie over ‘Niet altijd een roze wolk’ vindt u op de website van Zwangerschap & Psychiatrie.

Lees ook:Promovenda Marion v/d Heuvel: alle zwangeren aan de mindfulness
Lees ook:Vrouwen van 35 jaar die massaal burn out gaan
Lees ook:Clichébeeld na bevalling van blije moeder, blakende baby klopt helaas vaak niet
Lees ook:Sinéad O’Connor vraagt begrip voor mentaal zieke vrouwen
Lees ook:Huiselijke geweld dondert tot wel 30 jaar door in leven slachtoffers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>