Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs

Vrouwen krijgen veel minder vaak tbs dan mannen.

Nederland heeft ongeveer 140 vrouwen met tbs tegenover ongeveer 1800 mannen.

Het aantal tbs-opleggingen aan vrouwen stijgt wel.

Ook is bijna 90% een risico voor hun kinderen. Ze doen hen iets aan of verwaarlozen ze…………

Dat meldt Nieuwsuur.

Voor het eerst is er uitgebreid onderzoek gedaan naar vrouwen met tbs. Vivienne de Vogel van de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek onderzocht hoe het 275 vrouwen is vergaan die de afgelopen 30 jaar tbs kregen opgelegd.

Vrouwen met tbs plegen vaker levensdelicten en maken vaker dodelijke slachtoffers dan mannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doden van hun eigen kinderen. Ook stichten ze veel vaker brand dan mannen. Mannelijke tbs’ers plegen meer geweldsdelicten en zedendelicten.

De vrouwen hebben vaak al decennia in de geestelijke gezondheidszorg doorgebracht, mannen hebben al een lang crimineel verleden voor ze tbs krijgen. 68% van de vrouwen is met een eerdere behandeling gestopt of heeft een mislukte behandeling achter de rug. Bij mannen is dit 54%.

Veel vaker dan mannen hebben vrouwen ook een persoonlijkheidsstoornis: namelijk 60%. In vergelijking met mannen lijden ze vaker aan depressies, eetstoornissen en posttraumatische stress-stoornissen. Wel zijn ze minder vaak narcistisch of antisociaal.

Vrouwen worden bovendien minder vaak veroordeeld dan mannen maar hebben vaker contacten mmet justitie zonder veroordeling.

Vrouwelijke tbs’ers wonen nadat de tbs is beëindigd zelden zelfstandig. Ze komen opnieuw in een psychiatrische instelling of verblijven in een beschermde woonvorm.

Lees ook:Vrouwen van 35 jaar die massaal burn out gaan
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Vrouwen met hartfalen onderbehandeld
Lees ook:Gelijke beloning vrouwen/mannen is een mensenrecht
Lees ook:Meisjes doen het beter op school, maar jongens zijn sneller economisch zelfstandig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>