Vrouwen in topfuncties vaker depressieve klachten

Vrouwen die een hoge functie bekleden ervaren meer symptomen van een depressie dan mannen op hetzelfde niveau.

Ze hebben vaak een hoge opleidingsgraad, zijn tevredener in hun werk dan andere vrouwen, maar ervaren ook meer stress……..

Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Texas in Austin dat in de komende editie van ‘The Journal of Health and Social Behavior’ verschijnt.

Wetenschappers volgden 1300 mannen en 1500 vrouwen van middelbare leeftijd en kwamen tot de ontdekking dat vrouwen met veel invloed op de werkvloer vaker klachten van depressieve aard hebben dan vrouwen met minder verantwoordelijkheden en mannen die eveneens een managementfunctie hebben.

“Vrouwen aan de top hebben vaak een hoge opleiding achter de rug en verdienen meer. Ze zijn tevredener over hun werk dan vrouwen zonder baan en met minder gezag. Toch is hun mentale gezondheid minder dan bij degenen die lager staan op de carrièreladder”, aldus sociologe Tetyana Pudrovska.

Een mogelijke verklaring is dat vrouwen met topjobs meer stress hebben omdat ze met meer stereotiepen worden geconfronteerd en minder vaak au sérieux worden genomen.

Mannen daarentegen hebben er minder last van. “Mannelijk leiderschap wordt als normaal beschouwd. Dit kan ertoe leiden dat mannen meer zelfvertrouwen en kracht kunnen uitstralen en minder interpersoonlijke conflicten hebben.”

Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden
Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn
Lees ook:Vrouwen van 35 jaar die massaal burn out gaan
Lees ook:Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs
Lees ook:Vrouwelijke zzp’ers werken meer uren dan vrouwen in loondienst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>