Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is gisteravond door de Turkse politie gearresteerd.

Ze was met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP in het zuidoosten van Turkije. Volgens haar familie wordt ze ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was.

Het is niet de eerste keer dat de journaliste is opgepakt. In januari werd ze al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije.

“Ik ben niet verrast. Turkije is een totalitaire, dictatoriale staat aan het worden”, reageert Mehmet Cerit, correspondent van de goorste Turkse krant in Nederland Zaman.

“In Turkije is het een dagelijkse bezigheid van de politie geworden. Er is altijd druk op de persvrijheid geweest, maar zoveel arrestaties van buitenlandse journalisten heeft het land nog niet meegemaakt. Op dit moment is alles mogelijk”, aldus Cerit.

“De Nederlandse ambassade in Ankara volgt de zaak”, aldus een woordvoerder van minister Koenders. Volgens Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zegt de arrestatie zowel iets over Geerdink als over Turkije.

Ze wordt vandaag of morgen al voorgeleid, heeft Geerdink zelf laten weten via Twitter. Ze zit vast in Yüksekova, een stad in het zuidoosten van Turkije en zegt te zijn opgepakt tijdens een bijeenkomst van de ‘human shield group’ Canli Kalkan, samen met alle andere mensen die daar aanwezig waren. Geerdink was verbaasd dat ze haar telefoon mocht gebruiken, om deze informatie via Twitter te delen.

Lees ook:Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Turkije eist celstraf tegen journaliste Fréderike Geerdink
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara
Lees ook:Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>