Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije

FrederikeGeerdinkKoerdenFrederike Geerdink is vandaag opgepakt door de Turkse politie. Dat laat de nederlandse journalsite weten via Twitter.

‘Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van 8. Ze nemen mij nu mee naar het bureau’, aldus Geerdink in het Engels.

Aldus bericht De Telegraaf.

De journaliste woont en werkt in opdracht van diverse Nederlandse media in Diyarbakir, in Turks Koerdistan.

Na enkele uren verhoor werd Geerdink weer vrijgelaten, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Vorig jaar publiceerde ze een kritisch boek over de achtergestelde positie van de Koerden. De rode draad in ‘De jongens zijn dood’ is een bombardement op het plaatsje Uludere, waarbij 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen. Ook in Turkije mengt ze zich regelmatig in het openbare debat over de Koerden, een uiterst gevoelige kwestie in het land.

Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is nu op bezoek in Turkije en zal de kwestie in Ankara meteen aankaarten bij zijn collega Mevlüt Çavusoglu.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de arrestatie zeer alarmerend.

Volgens secretaris Thomas Bruning lijken de Turkse autoriteiten nu het credo terroristische activiteiten te gebruiken om journalisten op te kunnen pakken.

Eerder vonden enkele kleinere incidenten plaats rond Nederlandse journalisten in Turkije. Zo werd voormalig correspondent Bram Vermeulen anderhalf jaar geleden op een ‘zwarte lijst’ geplaatst waardoor hij op problemen stuitte als hij van en naar het land wilde reizen.

Lees ook:Turkije eist celstraf tegen journaliste Fréderike Geerdink
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>