Turkije eist celstraf tegen journaliste Fréderike Geerdink

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink wordt in Turkije aangeklaagd voor propaganda voor de Koerdische beweging PKK.

De openbaar aanklager zou tussen de 1 en 5 jaar cel tegen haar willen eisen.

Dat meldt NOS Nieuws.

Freelance journaliste Geerdink woont in Diyarbakir en schrijft veel over de Koerdische kwestie.

Ze werd op 6 januari opgepakt en enkele uren verhoord, precies op de dag dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Turkije op bezoek was bij zijn ambtgenoot. Onder druk van Koenders werd Geerdink toen vrijgelaten.

In de Tweede Kamer wordt gepleit voor nieuwe actie van Koenders.

“Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen”, zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Zijn collega Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt.

Geerdink zelf wist volgens diverse bronnen vandaag nog van niets. “Ik ga morgen met mijn advocaat naar de rechtbank om de documenten te zien”, zei ze tegen het ANP.

Vorig jaar publiceerde de journaliste een kritisch boek over de achtergestelde positie van de Koerden. De rode draad in ‘De jongens zijn dood’ is een bombardement op het plaatsje Uludere, waarbij 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen. Ook in Turkije mengt ze zich regelmatig in het openbare debat over de Koerden, een uiterst gevoelige kwestie in het land.

De journalistenvereniging NVJ noemde de arrestatie van Geerdink in Turkije vorige maand al zeer alarmerend. Algemeen secretaris Bruning noemde het de zoveelste provocatie van Turkse autoriteiten jegens journalisten. “En Turkije had al een zeer slechte reputatie wat betreft persvrijheid in eigen land.”

Bruning maakt zich ook ernstig zorgen over de inval die is gedaan in het huis van Fréderike Geerdink, waarbij mogelijk bronnenmateriaal is meegenomen.

Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd
Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara
Lees ook:Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>