Journaliste Fréderike Geerdink vrijgesproken in Ankara

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is vandaag vrijgesproken door de Turkse rechter.

De freelance journaliste voor o.a. Het Parool en De Groene Amsterdammerzou propaganda voor een terroristische organisatie hebben bedreven.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld.

In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld.

“Het was toch even spannend”, reageert de journaliste kort na de uitspraak. “Ik dacht: ‘straks zeggen ze toch iets anders.’

De journaliste wil vooral wil verder. “Back to business. Eindelijk. Dit heeft allemaal veel tijd gekost.”

In januari werd ze kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

In een reactie zegt Koenders blij te zijn met de vrijspraak. “Dat is in lijn met de eis van de Officier van Justitie die vrijspraak had geëist vanwege een gebrek aan bewijs. Goede afloop van deze zaak, en goed nieuws voor Fréderike.”

De minister stelt dat ondanks het goede nieuws er wel aandacht nodig blijft voor vrijheid van pers en meningsuiting in Turkije.

Nederland heeft Fréderike Geerdink consulaire bijstand geboden. Zo waren medewerkers van de Nederlandse ambassade op 8 april bij haar zitting, en ook vandaag bij haar vrijspraak.

Lees ook:Journaliste Fréderike Geerdink wordt Turkije uitgezet
Lees ook:Turkije eist celstraf tegen journaliste Fréderike Geerdink
Lees ook:Journaliste Frederike Geerdink opnieuw gearresteerd
Lees ook:Nederlandse journaliste Frederike Geerdink gearresteerd in Turkije
Lees ook:Journaliste Ebru Umar vast op politiebureau in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>