Van overwerken word je blij

WerkVroeg achter het bureau zitten en pas laat van kantoor vertrekken zou wel eens de sleutel tot een gelukkig leven kunnen zijn.

Dat zegt professor in Organisatiepsychologie en Gezondheid Cary Cooper van de Manchester Business School in de Britse Telegraph.

Zijn visie is een ander geluid dan het algemeen bekende beeld dat lang werken vooral voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

In landen als Japan en Korea, waar lange werkdagen deel uitmaken van de cultuur, ligt het sterftecijfer veroorzaakt door overwerken het hoogst. Desondanks zijn er ook wat interessante positieve punten.

In een recent onderzoek van Staples kwam naar voren dat de lange werkdagen voor problemen zorgen, maar ook dat de medewerkers zich niet bij voorbaat ellendig voelen.

Zo geeft 86% aan gelukkig te zijn ondanks het overwerken en het risico op een burn-out.

Dit heeft volgens professor Cooper alles te maken met het zogenoemde ‘presenteïsme’, een term te omschrijven als aanwezigheidsplicht. “Tijdens de recessie werd dit een veel belangrijker punt op werkvloeren. De eerste reden was dat er meer werk te doen was met minder handen door bezuinigingen.”

Als volgende punt noemt Cooper het feit dat mensen zich zorgen gingen maken over hun baan door de steeds dunner wordende groep collega’s. “Onzekerheid versterkt het presenteïsme, mensen willen gezien worden op hun werkplek.”

Werkgevers zijn daarnaast ook fan van het presenteïsme, omdat zij van controle houden of de fout maken hun werknemers te beoordelen op de uren die ze investeren in plaats van op welk resultaat ze leveren.

Daarnaast kan het lange werken ervoor zorgen dat je positiever denkt over jezelf. “Je denkt, ik moet wel belangrijk zijn want ik begin vroeg en vertrek pas laat. Ik neem telefoontjes aan in het weekend en in de avond”, zegt Cooper.

Het onderzoek laat daarnaast zien dat veel medewerkers zichzelf als toekomstige managers zien, wat kan suggereren dat ze het lange werken zien als een investering in de toekomst.

Ondanks het feit dat presenteïsme niet goed voor de gezondheid is, profiteren anderen er ook van.

Lees ook:Salariskloof? Mannen werken vaker over!
Lees ook:Nederland op nr. 3 in ‘The Better Life Index’
Lees ook:Zelfstandig onderneemsters vaker tevreden dan werkneemsters
Lees ook:Vrouwen die meer dan 48 uur p/w werken, neigen tot een glaasje teveel
Lees ook:Powerprinses Maxima raadt vrouwen aan meer te praten over geld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>