Salariskloof? Mannen werken vaker over!

night-shift-workersHoe kan het dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen?

Het glazen plafond, discriminatie, ze willen liever zorgen en kunnen niet onderhandelen, ze zijn te bescheiden. enz. enz.

Nee, mannen verdienen meer dan vrouwen, omdat ze vaker overwerken. Maar het is slechts schone schijn………

Dat beweren de sociologen Youngjoo Chaa en Kim Weeden van Indiana University.

In de afgelopen 30 jaar is de gemiddelde werkweek van de Amerikaan langer geworden, schrijft THE NEW YORKER op basis van het onderzoek.

In de jaren ’80 werkte 13% van de mannen en 3% van de vrouwen over. In het jaar 2000 was dit al 19% bij de mannen en 7% van de vrouwen.

Ook al is het aantal mannen en vrouwen dat overwerkt de afgelopen jaren gestabiliseerd: nog steeds is er dat significante verschil.

Voor elke $1,00 die een man verdient, krijgt een vrouw $0,77, schrijft Margaret Talbot van The New Yorker. Ook al is dit gat tussen mannen en vrouwen kleiner geworden, het is er nog wel. Talbot noemt het vreemd dat die ongelijkheid in loon nog altijd zo duidelijk aanwezig is: vrouwen studeren nu vaak sneller, en met hogere cijfers, af dan mannen bijvoorbeeld. Maar mannen verdienen nog altijd meer.

Talbot noemt het een plausibele verklaring dat dit met overwerk te maken heeft. De onderzoekers tonen namelijk aan dat overwerk steeds vaker loont: in 1979 verdienden overwerkers minder per uur dan de werknemers die fulltime werkten. Maar in 2009 is dit tij gekeerd: overwerkers verdienen nu meer.

Dat kan zijn omdat ze nou eenmaal beter zijn. De twee onderzoekers trekken dit alleen in twijfel, omdat overwerkuren 9 van de 10x totaal niet nuttig besteed worden.

Maar voor hetzelfde geld zitten die mannen dus alleen maar te Facebooken of filmpjes te kijken op Youtube. Overwerken zegt niets over de kwaliteiten van de werknemer.

Daarnaast zouden vrouwen, volgens de theorie van de Amerikaanse onderzoekers, dus moeten meedoen met dit spel om meer te kunnen verdienen. En de vraag is of ze daar wel trek in hebben.

Lees ook:Promoveren brengt wetenschapsters geld in ‘t laatje
Lees ook:In dit tempo duurt het nog 70 jaar eer loonkloof gedicht is
Lees ook:Mannelijke managers verdienen 20% meer dan vrouwelijke
Lees ook:Vrouwen in de ICT krijgen hetzelfde salaris als hun mannelijke collega’s
Lees ook:7 redenen waarom het netto bedrag op vrouwen-loonstrookje lager uitvalt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>