Louboutin ziet zijn torenhoge hakken als teken van feminisme

We hebben het op deze plaats vaker gememoreerd: veel powervrouwen dragen hakken en hoe hoger hun functie c.q. salaris, hoe hoger ook hun hakken worden.

Dat hadden de feministes uit de jaren ’70 niet voorzien. Die liepen op Zweedse klompen en op Birckenstockachtig-schoeisel.

Schoenontwerper Christian Louboutin ~ u weet wel van die rode zolen~ vindt dan ook dat hij goed werk verricht voor de geëmancipeerde vrouw anno nu…….

Veerle Windels ging voor de Belgische krant De Standaard op audiëntie bij de hoge hakken-koning.

Het is het stokpaardje van Christian Louboutin: zijn hakken van 9 of 12 centimeter en de manier waarop de vrouw daarmee haar feministische kant onderstreept.

“Ik zie altijd die link tussen een hoge hak en feminisme. Niet dat uit de jaren ’70, toen je er nauwelijks als een vrouw mocht bijlopen, wel dat uit de jaren ’20, toen het echt ging om je eigen stem en zelfs letterlijk je stemrecht. Wie heeft dat trouwens gelanceerd, dat mooie vrouwen die stiletto’s dragen sowieso dom zijn of onderhouden worden door een man? Geef ik het voorbeeld van Tina Turner, een van mijn trouwe klanten, dan hoor ik: ‘ja, maar zij is een uitzondering’. Wel, dan kom ik dagelijks alleen maar dat soort uitzonderingen tegen.”

Ja die Louboutin: hij is uiteraard dol op de powervrouw met een dikke portemonne. Per paar ben je namelijk toch al gauw €1000,- kwijt.

Het zelfverzekerende effect van op hakken lopen heeft zeker een biologische verklaring, want ~net als de meeste dieren~ zijn we geprogrammeerd om hoogte met macht te associëren.

Historisch gezien is het ook zo gegeroeid in onze cultuur. Alleen rijke klassen droegen vroeger hoge hakken (en lange nagels) als statussymbool, want de armen moesten immers praktische schoenen aantrekken om hun arbeid te kunnen verrichten.

Lees ook:Kunsthal Rotterdam heropent met hoge hakken en echte liefde
Lees ook:Rare Rus wil hoge hakken én platte schoenen gaan verbieden
Lees ook:Hoge hakken, hoge status
Lees ook:Christian Louboutin wil zijn pumps van affiche tegen islamisering af
Lees ook:Seksistisch Rusland: vrouwen op hoge hakken gratis naar Van Gogh-expo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>