Hoge hakken, hoge status

RosieCostumeNog steeds denken veel mensen (zowel mannen als vrouwen) bij feministes aan (heel jaren ’70) beha-loze vrouwen in tuinbroeken en op plat, mannelijk schoeisel.

Niets is aan het begin van het 3e millennium minder waar. Hoe hoger de hakken onder de vrouwenvoeten, des te geëmancipeerder zij zich gedraagt………….

Dat kwam al in 2010 naar voren uit een wetenschappelijk experiment van modemaandblad Glamour en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het was een oeroude feministische aanname: vrouwen op hoge hakken stellen zich kwetsbaar en ondergeschikt op ten opzichte van mannen. In gevaarlijke situaties ren je immers minder snel weg op stiletto’s en daarmee maken vrouwen zich tot prooi, was de redenering. Het onderzoek toonde echter aan dat dit niet klopt.

In een experiment onder 80 vrouwen werd onderzocht wat het effect is van het dragen van hoge versus lage schoenen op het zelfbeeld en gedrag in sociale situaties.

Het onderzoek spitste zich toe op de dimensies verleidelijkheid, dominantie, extraversie en ideaal lichaamsbeeld.

De VU kon vervolgens vaststellen dat vrouwen die hakken aan hebben op dat moment aanzienlijk tevredener zijn met hun zelfbeeld dan vrouwen op platte schoenen.

Bovendien hebben ze een grotere voorkeur voor afbeeldingen van (onder meer werkgerelateerde) situaties waarin vrouwen een dominante rol spelen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat vrouwen op stiletto’s kiezen voor een geëmancipeerd vrouwbeeld.

Maar het gaat nog verder: ze gedragen zich er ook naar. Hakkendraagsters blijken zich in sociale interacties verleidelijker, dominanter en extraverter op te stellen dan niet-hakkendragende vrouwen. Dat zoveel vrouwen liefdevol over hun powerheels spreken, is dus allerminst uit de lucht gegrepen.

Glamour- hoofdredacteur Karin Swerink: “Leuk dat mijn buikgevoel over hakkendragen ~ik voel me vooral sterker op mijn hoge hakken~ nu bewezen is. En hoe fantastisch is het dat stiletto’s bijdragen aan de emancipatie van de vrouw?”
Gooisch11 kopie
Morgen in de kiosk: de nieuwe editie van GOOISCH met daarin een uitgebreid artikel over feministes en stilettohakken, getiteld Hoge hakken, hoge status. 

Lees ook:Rare Rus wil hoge hakken én platte schoenen gaan verbieden
Lees ook:Louboutin ziet zijn torenhoge hakken als teken van feminisme
Lees ook:Hoe meer een vrouw verdient, hoe hoger haar hakken!
Lees ook:Op hoge hakken neem je de verstandigste beslissingen
Lees ook:Kunsthal Rotterdam heropent met hoge hakken en echte liefde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>