Na 123 jaar is Nederland straks koninginloos

OnzeKoningin-Over een paar weken luiden we een belangrijk tijdperk van onze geschiedenis uit: namelijk die van onze koninginnen.

Van Emma (1890), Wilhelmina (1898), Juliana (1948) tot Beatrix (1980) stond ons landje onder een vrouwelijk bewind.

Nog voor er stemrecht kwam voor vrouwen in 1921.

Onze huidige majesteit voerde de nieuwe zakelijkheid in. Daarbij is ze in het begin op veel weerstand gestuit, maar uiteindelijk bleek ze haar tijd ruim vooruit.

Nu ze haar kroon afzet en em aan een man doorgeeft, eert de Beurs van Berlage Beatrix met de fototentoonstelling ‘Onze Koningin’…………

Vanaf vandaag kunnen we er kijken 33 jaar koningschap en 75 jaar Beatrix aan de hand van een selectie van 145 foto’s uit de beeldbank van ANP Foto, het grootste archief dat Nederland kent op het gebied van het koninklijk huis.

Alle foto’s worden begeleid met korte, historische teksten en anekdotes gemaakt door het persbureau.

De gedenkwaardige momenten uit het leven van Beatrix worden getoond, met de nadruk op de wijze waarop ze invulling gaf aan het koningschap. Beatrix is te zien als ambassadeur, maar ook als troostend staatshoofd. Daarnaast beelden van een aantal verdrietige en meer persoonlijke momenten.

De tentoonstelling gaat van start met een korte film waarin het portret van Beatrix door de jaren heen centraal staat.

Natuurlijk is het koningschap niet meer van deze tijd. Ook ik ben in mijn hart een republikein. En tevens een liberaal-democraat. Dus zolang het volk massaal een koningshuis wil, moeten we dat zo goed en zo kwaad als het kan blijven doen.

Maar doordat vrouwen nu de troon niet meer warm houden, zal de sfeer daaromtrent ook veranderen. Nee PWA krijgt het niet cadeau!

‘Onze Koningin’: van dinsdag 12 maart t/m zondag 25 mei 2013. De entreeprijs is € 8,50. De Beurs van Berlage is gelegen aan het Damrak in Amsterdam, tussen Centraal Station en de Dam.

Lees ook:Stem mee voor het mooiste portret van Beatrix
Lees ook:De abdicatie van Beatrix van Oranje Amsberg
Lees ook:Promovenda Irène Diependaal: Emma, hoedster van onze monarchie
Lees ook:Koningin Beatrix spreekt zelf de documentaire in over haar leven
Lees ook:Bye, bye, Beatrix: de volledige tekst van haar abdicatie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Na 123 jaar is Nederland straks koninginloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>