Conny Braam: de Nederlandse vrouw achter Nelson Mandela

OperatieVulaIn 1986 wordt Conny Braam door een van de leiders van het ANC gevraagd mee te werken aan de geheime Operatie Vula.

Deze had tot doel de in ballingschap verkerende ANC-leiders ondergronds te laten terugkeren naar Zuid-Afrika om het verzet tegen de apartheid te coördineren.

Voorts regelt Conny de communicatie met de verschillende verzetsgroepen en zelfs met Nelson Mandela in de Pollsmoorgevangenis……..

In de loop der jaren heeft ze tal van bekende en onbekende landgenoten gevraagd hieraan mee te werken: theatermensen die zorgden voor vermommingen van ANC´ers, stewardessen die werkten als koerier, anderen die bereid waren in de frontlijnstaten en in Zuid-Afrika te gaan wonen om onderduikadressen te bieden of te assisteren met transporten voor het gewapende verzet van het ANC.

Haar boek OPERATIE VULA is een onthullend verhaal over de voorbereidingen, de uiteindelijke infiltratie van verzetsmensen, de arrestaties die in 1990 volgden en de ervaringen van de Nederlandse tak van de Antiapartheids Beweging.

Conny Braam zat gisteravond bij Pauw & Witteman aan tafel.

Lees ook:Conny Braam in Zuid Afrika geëerd voor haar rol in apartheidsstrijd
Lees ook:Zwarte huishoudster Gloria Kente staat op tegen haar witte werkgever
Lees ook:Marie Anne Tellegen: belangrijke vrouw achter Wilhelmina, Juliana & Bernhard
Lees ook:Koreaanse stewardessen hebben de broek aan
Lees ook:In Dordrecht heeft 29% van de zwangeren hiv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>