TV-tip: Jessica Villerius ‘Eerste Hulp in Nepal’

HelpNepalJessica Villerius heeft een documentaire gemaakt over de hulpverlening aldaar na de aardbeving vorige maand.

Ze volgt een bevriende arts die slachtoffers van de aardbeving behandelt……..

“Het idee voor een documentaire is eigenlijk spontaan ontstaan”, vertelt ze in een gesprek met NU.nl.

Villerius startte in eerste instantie een crowdfundingactie op via Facebook zodat een bevriende arts Luiz en zijn collega’s in Brazilië aan tickets konden komen voor hun reis naar Nepal.

“Ik las een bericht van Luiz waarin hij uitsprak het moeilijk te vinden om aan de kant te blijven staan, terwijl hij zich nuttig kon maken voor de mensen in Nepal, maar dat een gebrek aan geld hem in de weg stond. Ik trok me dit aan en besloot een bericht te plaatsen op Facebook met de vraag geld te doneren. Binnen 3 a 4 uur was er €6000 gestort, onvoorstelbaar.”

Villerius stemde in met het verzoek van Luiz om de hulpverlening in beeld te brengen, zodat mensen weten wat er gebeurt met hun gedoneerde geld en ook dat er nog meer geld nodig is. Met hulp van buitenaf was Villerius in staat om naar Nepal af te reizen.

“Ik belandde onbedoeld in een soort vrijwilligersproject waarin iedereen zich belangeloos opstelde, waardoor ik in staat werd gesteld om een documentaire te maken over de hulpverlening in Nepal. Niet door een grote organisatie, maar door een goede vriend. Dat maakte het extra speciaal. Ik wilde in beeld brengen dat hij en andere mensen zich belangeloos inzetten. Mensen zijn toch vaak cynisch over hulpverlening.”

In Nepal zelf trof Villerius veel artsen aan die op eigen houtje naar Nepal waren gekomen. “Er ontstond een soort menselijke ketting van mensen die elkaar blindelings vertrouwden en elkaar wilden helpen. Zo kregen wij zakken met antibiotica mee.”
bben we alles eruit gehaald.”

‘Eerste hulp in Nepal’is woensdag 20 mei 2015 om 23.15 uur te zien bij Veronica en wordt herhaald op vrijdag 22 mei om 23.45 uur.

Lees ook:Dr. Jessica Wilford (32) van Artsen Zonder Grenzen omgekomen in Nepal
Lees ook:10 jaar vrouwen voor vrouwen: de Nepalese vrouw verlost van haar verzakking
Lees ook:Sophie Hilbrand met special over Nepalese vrouwen
Lees ook:Deze slavenmeisjes houdt Nepal angstvallig verborgen
Lees ook:Doutzen Kroes naar Nepal om het leed van kindbruiden in beeld te brengen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>