Teveel vrouwen laten exacte studies schieten vanwege vooroordelen!

loreal_women_in_science_2011_01De ondervertegenwoordiging van vrouwen in de internationale wetenschappelijke gemeenschap blijft opvallend, ondanks enige verbetering in de afgelopen 10 jaar.

Deze kloof tussen vrouwen en mannen verbreedt op een aantal belangrijke momenten van hun academische en professionele carrières.

Dat staat in een onderzoek dat vanochtend werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 16e editie van de L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards

Sinds eind jaren ’90 is het percentage vrouwen in wetenschappelijk onderzoek toegenomen met slechts 12%.

Wereldwijd is minder dan 1 op de 3 wetenschappelijke onderzoekers een vrouw.

Hoewel meisjes en jongens gelijke prestaties vertonen in exacte vakken op de middelbare school, stappen jonge vrouwen geleidelijk af van de exacte wetenschap in de loop van hun carrière.

Ook wanneer gekeken wordt naar het carrièrepad, is te zien dat slechts 32% van de Bachelors in exacte wetenschappen vrouw is. Deze verhouding zakt naar 30% onder de Master studenten en naar 25% onder de promovendi.

In de Europese Unie, bekleden vrouwen 11% van de hoogste academische posities in wetenschappelijke disciplines. Het aandeel van vrouwen aan het hoofd van wetenschappelijke instellingen verschilt van land tot land: 6% in Japan, 27% in de VS, 29% in Frankrijk en 34% in Spanje.

Wat betreft de Nobel Prijzen voor de wetenschap, is er sinds de aanvang van deze prijzen in 1901 minder dan 3% toegekend aan vrouwen; in totaal 16 prijzen, waarvan 2 aan Marie Curie.

Het lijken de vooroordelen te zijn die aanstaande studentes en hun omgeving ontmoedigen om een exacte wetenschappelijke studie te volgen.

* Exacte wetenschappen zijn saai
* Jongens zijn niet geïnteresseerd in bèta’s
* Rr zijn geen banen voor exacte vakken
* De wereld veranderen en werken in een lab of natuurkunde studeren is niet de manier om dat te realiseren
* Ik wil niet als een rare wetenschapper overkomen

Maar het meest alarmerende stereotype is die dat mannen beter zijn in exacte wetenschappen. Iets waarvoor geen enkel bewijs is.

Om de spotlight op vrouwen te richten die wereldwijd aan wetenschappelijke vooruitgang werken lanceerde de L’Oréal Foundation op Internationale Vrouwendag 8 maart jl. DiscovHER, het eerste on-line medium gewijd aan vrouwen in de wetenschap.
QuoteMmeCurie

Lees ook:Hoe meisjes worden weggehouden bij techniek en Bêta-vakken
Lees ook:José van Dijck eerste vrouwelijke president KNAW
Lees ook:Meisjes krijgen objectief gezien te lage cijfers voor wiskunde
Lees ook:Elinor Ostrom Fonds voor vrouwen in de wetenschap opgericht
Lees ook:Vrouwen halen de mannen ook met bêta-wetenschappen in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>