Meisjes krijgen objectief gezien te lage cijfers voor wiskunde

Hoewel meisjes in de laatste decennia de jongens op school ingehaald hebben qua resultaten, werken de onderwijzers daar niet altijd aan mee.

Die geven onderbewust hun vrouwelijke leerlingen lagere cijfers dan hun mannelijke………

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tel Aviv.

Edith Sand en Victor Lav namen de resultaten van een wiskundetoets onder 3000 leerlingen tussen de 10 en 12 jaar onder de loep.

Deze werd beoordeeld door 1 van hun eigen leraren en daarna door een onafhankelijke collega die niet wist of de toets van een jongen dan wel van een meisje was.

De eigen onderwijzenden gaven vaker lagere cijfers aan meisjes dan de collega’s die geen benul hadden van wie het werk was. Bij deze groep lag de beoordeling voor dezelfde toetsen namelijk hoger.

Dit komt volgens de wetenschappers niet uit kwade opzet voort. “Tussen deze onderwijzers zitten namelijk ook vrouwen. We gaan er vanuit dat het uit een soort onderbewust vooroordeel voortkomt “, aldus wetenschapscorrespondent Shankar Vedantam bij NPR.

Maar er is meer aan de hand. Door de lagere resultaten die meisjes op exacte vakken halen, werden ze ook ontmoedigd om in hun later leven een wiskundige of wetenschappelijke opleiding te doen. Jongens zoeken deze vakken wel vaker op.

“Doordat meisjes lagere cijfers scoren, krijgen ze onderbewust de boodschap: ‘wiskunde is niets voor jou’”, aldus Sand & Lav.

Lees ook:Als rekentoetsen anoniem worden ingeleverd, scoren meiden hoger
Lees ook:Waarom de meiden het beter doen dan de jongens op de middelbare school
Lees ook:Hoe totaal anders meisjes hun middelbare schooltijd ervaren als jongens
Lees ook:Meisjes doen het beter op school, maar jongens zijn sneller economisch zelfstandig
Lees ook:Hebben jongens van nu een probleem?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>