Veel zzp-vrouwen verrichten mantelzorg

SmokingRosie1 op de 5 zzp’ers verleent mantelzorg.

Vrouwelijke zelfstandigen doen dit vaker dan mannen.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia, dat zich baseert op het zogenoemde zzp-panel, dat in 2009 is opgezet in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gemiddeld besteden zzp’ers ongeveer 7 uur per week aan mantelzorg. Zzp’ers tussen de 51 en 60 jaar oud zijn het vaakst betrokken bij mantelzorg, namelijk in iets meer dan een kwart van de gevallen.

Daarnaast zorgt ruim 60% voor kinderen. Voor 40% van de vrouwelijke zelfstandigen is de combinatie werk en zorg de voornaamste motivatie van hun zzp-schap. Dat geldt voor 10% van de mannen.

Bijna tweederde vindt dat de zorg voor kinderen of mantelzorg makkelijker te combineren is met een eigen onderneming dan met werk in loondienst.

Toch ervaart iets meer dan de helft van de zelfstandigen die mantelzorg verlenen tijdgebrek. Zij zouden om dit op te lossen graag financiële compensatie ontvangen voor hun zorgtaken.

Lees ook:Participatie-maatschappij op schouders van vrouwen
Lees ook:In 2014 mogelijk al flexibele werktijden-wet in werking
Lees ook:Steeds meer vrouwen in Nederland doen 2 betaalde banen
Lees ook:Zelfstandig onderneemsters vaker tevreden dan werkneemsters
Lees ook:‘Vrouwen dreigen zorgplafond te bereiken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>