Participatie-maatschappij op schouders van vrouwen

RosieCareDe participatie-maatschappij komt voor een onevenredig groot deel terecht op de schouders van vrouwen.

Dat denkt zowel een meerderheid van de vrouwen (86%) als ook ruim de helft (53%) van de mannen die nu al mantelzorg verlenen.

Zo blijkt uit een Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, de vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg, meldt BinnenlandsBestuur.nl.

Driekwart van de mantelzorgers vindt dat zowel mannen als vrouwen moeten bijdragen in de zorg voor een ander, maar de verwachtingen zijn dus anders.

Van de mantelzorgende mannen is 83% op dit moment tevreden over de verdeling van de zorgtaken in uren tussen mannen en vrouwen. Bij de vrouwen die mantelzorg verlenen is 53% tevreden.

Wat verder opvalt, is dat vrouwelijke mantelzorgers vinden dat van hen meer wordt verwacht door familie (69%), zorgprofessionals (46%) en ook door gemeenten (49%) dan van mannen.

Gemeenten kunnen hierop inspelen door bijvoorbeeld tijdens het keukentafelgesprek te informeren of de vrouwelijke mantelzorger de zorg kan delen met een man. Op die manier wordt de gedachte dat eerder naar vrouwen gekeken doorbroken, aldus Mezzo.

Bovendien komt dan het idee van ‘mantelzorg delen’ aan de orde, iets wat nu nog weinig gebeurt. 65% van de respondenten uit het Mantelzorgpanel deelt de zorg nu niet met anderen. Terwijl het delen van zorgtaken als bijkomend effect heeft dat de taken langer volgehouden worden.

RosieCare

 

Lees ook:Veel zzp-vrouwen verrichten mantelzorg
Lees ook:Jet Bussemaker wil meer mannen aan het mantelzorgen hebben
Lees ook:Profiel mantelzorger: vrouw, 50+ en overbelast
Lees ook:‘Vrouwen dreigen zorgplafond te bereiken’
Lees ook:In 2014 mogelijk al flexibele werktijden-wet in werking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>