Gezin is beste af met de vrouw als hoofd-kostwinner

‘Waar zijn de tijden dat moeder de vrouw nog achter de theepot zat?’ Een fout grapje wat ik door menig moderne man weleens heb horen maken.

Het juiste wetenschappelijk bewezen antwoord daarop zou moeten zijn: ‘Die tijden komen niet meer terug en dat is ook beter voor ons allemaal.’

Want een gezin vaart er het meest wel bij, wanneer moeder de hoofdkostwinnaar is…….

Zo blijkt uit onderzoek University of Leicester onder 4000 Britse paren met kinderen tussen 8 maanden en 7 jaar.

De resultaten schoffelen de stelling dat het instituut huwelijk wordt uitgehold door een grotere economische onafhankelijkheid van de vrouw, compleet onderuit.

Ergo: een gelijk salaris of een vrouw als belangrijkste broodwinner leiden volgens tot bestendiger relaties.

“De studie vond geen verschil in het risico op een relatie-breuk als de moeder meer verdient dan de vader,” aldus onderzoeker Shireen Kanji

In de periode dat de kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud zijn, blijkt de vrouw als hoofd-kostwinner het risisco op een echtscheiding met 80% te verlagen in vergelijking met huishoudens waarin vader dat is. Bij ongehuwde paren was dat 60%.”

Ook ouders met een vergelijkbaar salaris gaan minder vaak uit elkaar dan in huishoudens met de man als belangrijkste inkomstenbron.

Bij gehuwde koppels met kinderen op schoolplichtige leeftijd daalde het risico op een scheiding in een huishouden met een gelijkwaardig inkomen van beide partners met 50%. Bij ongehuwde koppels was er geen verschil.

Als in een gezin met getrouwde ouders de moeder de enige broodwinner is, blijkt de relatie wel achteruit te gaan, maar bij ongetrouwde paren was dit verschil er niet.

“Deze resultaten mogen echter niet geïnterpreteerd worden als een overwinning voor de gendergelijkheid. Stellen waarbij de vrouw evenveel of meer verdient dan de man, lopen weliswaar minder risico op een scheiding, maar meestal is er een ontwikkeling naar een situatie waarin de vader de hoofdverdiener is. Na het eerste kind blijkt het financieel overwicht van de moeder vaak weg te vallen.”

Lees ook:Wat is het nut van de man anno 2013?
Lees ook:Hoogopgeleide vrouwen uit hoogopgeleide families, beginnen steeds later aan gezinnen
Lees ook:Trouwen en kinderen krijgen zijn slecht voor het vrouwensalaris
Lees ook:Belgische minister op de bres voor vrouwenstellen en hun sperma
Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>