Belgische minister op de bres voor vrouwenstellen en hun sperma

dixie-cupIn België kunnen lesbiennes met een kinderwens een beroep doen op medisch begeleide voortplanting.

De wet stelt evenwel dat het sperma van eenzelfde donor slechts gebruikt mag worden om bij maximaal 6 verschillende vrouwen een (onbeperkt) aantal kinderen te verwekken.

Dat brengt soms problemen mee voor lesbische paren die elk een kind willen met het sperma van eenzelfde donor……

Wanneer de eerste vrouw zwanger wordt van een bepaalde donor, dan gebeurt het soms dat het sperma van de donor niet meer beschikbaar is wanneer de tweede vrouw zwanger wil worden.

De wet heeft tot doel incest te voorkomen. Indien het sperma van een donor onbeperkt zou gebruikt mogen worden, dan bestaat het risico dat huwelijken worden gesloten tussen personen met dezelfde genetische vader.

Voor kinderen die geboren worden in het huwelijk of de relatie van twee lesbische vrouwen bestaat alvast niet het risico dat ze met elkaar zullen huwen.

Het handhaven van de beperking voor het gebruik van het sperma van een bepaalde donor heeft dan ook weinig zin voor lesbische paren. Bovendien zou de tweede vrouw nog wel zwanger kunnen worden indien ze als draagmoeder fungeert.

Wanneer het sperma niet meer beschikbaar is voor de tweede vrouw, dan laat de wet nog wel toe dat een eicel van de eerste vrouw bevrucht wordt met het sperma van de donor. Vervolgens zou de tweede vrouw als draagmoeder kunnen optreden, van het kind kunnen bevallen en de juridische moeder kunnen worden. Dat is al helemaal absurd.

De Belgische minister van binnenlandse zaken en gelijke kansen Joëlle Milquet (cdH) wil deze situatie aanpakken. Ze werkt aan een wetsontwerp dat zal bepalen dat een lesbisch koppel als 1 vrouw wordt geteld.

Indien een vrouw een kind heeft van een onbekende donor, dan kan haar echtgenote of partner nog een beroep doen op dezelfde donor (ook al werden reeds bij zes vrouwen kinderen geboren met het sperma van die donor). Het wetsontwerp is in voorbereiding.

Lees ook:TV-TIP: Mirella van Markus wil ook een kind!
Lees ook:Ludieke wraak: ontslagen homopriester maakt vrouwen blij met ‘onbevlekte ontvangenissen’
Lees ook:Spaanse IVF-kliniek werkt met ‘gekochte intelligente’ eitjes van studentes
Lees ook:Alleengaande vrouwen krijgen maar in helft ziekenhuizen IVF
Lees ook:Vietnamese komt onder doodstraf uit door zwanger te worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>