Nederlandse vrouwen praten niet graag over vaginale ongemakken

WalkInVaginaEr zijn in ~het als modern bekend staande~ Nederland toch nog echt wel de nodige taboes te slechten. Bijvoorbeeld die op vaginale en andere intieme gezondheidslachten.

Zoals schimmelinfecties, ongewenst urineverlies, vaginisme en baarmoedermyomen……

Dat blijkt uit onderzoek van Weber Shandwick onder 1075 Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 49 jaar, meldt Gezondheidsplein.nl.

Als het aankomt op typisch intieme vrouwelijke aandoeningen bij de intieme delen, dan vindt 1 op de 7 vrouwen het al snel te privé om over te praten. Vooral jonge vrouwen tussen de 25 en 30 houden liever hun mond. De helft van alle vrouwen vindt het zelfs behoorlijk of ontzettend vervelend om deze klachten te bespreken.

Opvallend is dat vleesbomen doorgaans iets makkelijker bespreekbaar zijn dan vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies en vaginisme. Er heerst helaas nog veel onwetendheid. Slechts 60% weet bijvoorbeeld dat het bij vleesbomen gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder. Zo’n 20% denkt onterecht dat het gaat om uitstulpingen bij de baarmoedermond.

Ook over de behandelmogelijkheden bestaat nog veel verwarring. Hoewel er medicijnen bestaan om vleesbomen te verwijderen en bijna de helft van de vrouwen aangeeft dat zij medicatie zouden verkiezen boven het ondergaan van een operatie, denkt ruim 60% dat het operatief verwijderen van vleesbomen de meest geschikte behandeling is. 12% denkt dat het volledig verwijderen van de baarmoeder de enige oplossing is.

De hoogste tijd dus om het taboe te doorbreken. Vermoed je dat je vleesbomen hebt, raadpleeg dan altijd een arts.  Op fibroidsconnect.com vind je meer informatie.

Illustratie: The walk-in vagina van kunstenares Reshma Chhiba door Masego Rahlaga/EWN

Lees ook:‘Met minirokjes en doorkijkblouses vraag je d’r om’
Lees ook:Geen gecut: er zijn reeds 30.000 vrouwen ‘besneden’ in NL
Lees ook:Merendeel vrouwen van nu vindt carriere belangrijker dan liefde
Lees ook:Hier trek ik mijn lijn: tegen ongewenst seksueel gedrag op werkvloer
Lees ook:Vrouwen zonder gezin kloppen meer uren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>