Veel vrouwen aan de Krav Maga

KravMagaSinds 2000 wordt Krav Maga op Nederlandse sportscholen gegeven.

Waren het in het begin vooral mannen die zich lieten afmatten, steeds meer vrouwen hebben Krav Maga ontdekt.

Zo’n 5000 mensen zitten er op.

In 2012 was 10% van de leden vrouw. Dit jaar is dat reeds gestegen naar 35%.

Aldus het RTL Nieuws.

“Omdat het zo leuk is. En je krijgt er een strak lijf van”, vertelt instructeur Gracia. “Je werkt met je hele lichaam, gebruikt dus al je spieren. Benen, buik, billen; alles wordt sterker. Je bouwt heel veel kracht op.”

“Het is een trend dat vrouwen zich steeds vaker hard willen afmatten”, weet sportonderzoeker Agnes Elling. “Vrouwen kiezen steeds vaker voor harde mannensporten om een belangrijk vrouwendoel te halen: afvallen. Kijk bijvoorbeeld naar de populariteit van de loodzware bootcamps. Vrouwen kruipen door de modder om strakker te worden.”

En er speelt nog iets mee, vermoedt instructrice Gracia Ho-Asjoe (43). Vrouwen hebben volgens haar steeds meer behoefte aan een stukje zelfvertrouwen en willen skills leren om zich te kunnen verdedigen.

“Je kunt de technieken van Krav Maga ook op straat gebruiken. Als je na een avondje stappen wordt lastiggevallen kun je hier echt iets aan hebben. Zelfs een boom van een kerel ben je op je hakken de baas.”

Krav Maga (Hebreeuws voor ‘contactgevecht’) is een zelfverdedigingsmethode die ontstaan is in Israël. Je spreekt het uit als: kraf magá.

Krav Maga is oorspronkelijk ontwikkeld voor het Israëlische leger. Beoefenaar en instructeur Gracia wil meteen een vooroordeel uit de wereld helpen: “Krav Maga is geen vechtsport. Het lijkt op geen enkele andere sport. We noemen het een zelfsverdedigingssysteem. Krav Maga is gebaseerd op je natuurlijke reacties en reflexen. Er zijn geen regels. Alles mag.”

Iemand in zijn kruis schoppen? Hoe harder hoe beter. Je nagels in iemands ogen steken? Geen probleem. “Het doel is om iemand uit te schakelen en veilig weg te komen. Hoe je dat doet, is aan jou.”

Lees ook:Na de moord op Aurore Ruyffelaere zit de schrik er goed in bij vrouwen: tips ter zelfverdediging
Lees ook:Trappen onder de gordel is het devies voor vrouwen die worden aangevallen
Lees ook:Steeds meer vrouwelijke penoze
Lees ook:Film ‘Grace of Monaco’: familie komt niet
Lees ook:Britse feministe: seks hebben is als een kop thee drinken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>