Teken nu om vaginale verminkingen in Somalië te stoppen

GirlsFGM, oftewel vrouwelijke genitale verminking is een onverdedigbare schending van de mensenrechten. De procedure kent geen medische voordelen.

Ergo het is uiterst riskant. Meisjes kunnen zelfs sterven als gevolg van infecties door onhygiënische omstandigheden en de littekens geven complicaties bij seks, menstruatie en bevallingen.

Veel mensen geloven nog dat FGM een religieuze praktijk is die de ‘huwbaarheid’ van vrouwen verhoogt en een overgangsrite naar volwassenheid is.

“Jij bent dapper, jij bent moedig, morgen zal jij een vrouw zijn.” Dat vertelden ze de 6-jarige Hibo Wardere, voordat ze naar een provisorisch hutje in de Somalische hoofdstad Mogadishu werd geleid waar een lokale ‘snijder’ met een scheermes haar genitaliën verminkte.

Hibo is één van de 200 miljoen vrouwen en meisjes in 30 landen over de hele wereld die deze ingreep met levenslange gevolgen onderging. Maar in Somalië, waar een verbijsterende 98% van de meisjes wordt besneden, werkt de minister van Vrouwenzaken op dit moment aan een verbod. Volgens lokale deskundigen zou een wereldwijde golf van steun het land binnen een paar weken al kunnen helpen aan een volledig nationaal verbod op deze gruwelijke praktijk

Puntland, een regio in het noordoosten van Somalië, heeft onlangs een volledig verbod voorgesteld, en het zou niet de eerste keer zijn dat de centrale overheid progressieve wetgeving van hen overneemt.

Wetgeving alleen is niet de oplossing. Voorlichting en onderwijs zijn van cruciaal belang om een einde aan deze praktijken te maken. Toch kan doordat wij vrouwen nu reageren duizenden jonge meisjes in Somalië die op het punt staan verminkt te worden helpen redden, meldt AVAAZ.

Dit is een progressieve regering, een gedeeltelijk verbod werd vorig jaar al aangekondigd, en volgens experts zal driekwart van de Kamerleden dit initiatief waarschijnlijk steunen.

De regering van Puntland en de minister van Vrouwenzaken hebben het voortouw genomen, maar een boodschap van hoop en aanmoediging vanuit onze gemeenschap kan een krachtige motivatie zijn om deze kwestie op de parlementaire agenda te krijgen. Unicef, die ter plaatse onvermoeibaar werkt om vrouwenbesnijdenis uit Somalië te verdrijven, heeft wereldwijde hulp gevraagd.

Teken dus de petitie en deel deze met iedereen!

NAMENS AVAAZ, ONDERGETEKENDE EN HONDERDUIZENDEN NOG INTACTE MEISJES: HARTELIJK DANK!

Lees ook:Door vrouwen bestuurd IJsland wil porno gaan uitbannen
Lees ook:De omgedraaide wereld: het recht op verkrachting in Somalië
Lees ook:Houd de invoering van de vrouwenzwijgplicht in Afghanistan tegen!
Lees ook:Minister Edith Schippers wil herstel vaginale verminking vergoeden
Lees ook:Vrouwen-besnijdenis is een zeer pijnlijke vagina-moord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>