Illegale ‘cutters’ verrichten meisjesbesnijdenissen bijna onder onze neus

fgm-banIn Londense ziekenhuizen zijn in de afgelopen 3 jaar zo’n 2000 meisjes en vrouwen behandeld aan complicaties van vrouwenbesnijdenissen, waarbij in veel gevallen niet alleen de clitoris maar ook de schaamlippen waren weggesneden.

fgmmapHet werkelijke aantal mishandelingen ligt hoger. Sommige ouders nemen het zekere voor het onzekere en laten deze behandeling doen tijdens vakanties in het land van herkomst, doorgaans in de Hoorn van Afrika.

Daarover bericht De Groene Amsterdammer.

Nimco Ali was 7 toen ze tijdens vakantie in Djibouti werd besneden. Een goede twintig jaar later vecht de Britse van Somalische komaf met haar actiegroep ‘Daughters of Eve’ tegen deze vrouwenmishandeling.

Het is een moeizaam gevecht. De politie is passief en ook uit feministische hoek is er maar weinig steun.

Vorig jaar nog vergeleek nota bene Germaine Greer FGM (Female Genital Mutilation) met het zetten van een tatoeage.

Ook bij de immigratiedienst bestaat de neiging om de FGM te bagatelliseren. Onlangs zond het actualiteitenprogramma Newsnight enkele schrijnende items uit over dit verschijnsel.

Opmerkelijk is het verschil met Frankrijk. Daar zijn al zeker 100 van deze ‘cutters’ voor de rechter gesleept. In Groot-Brittannië zero.

De Britten zien er weinig in om meisjes regelmatig verplicht naar de huisarts te sturen voor een controle van de vagina, zoals in Frankrijk het geval is.

In plaats daarvan gaat de Britse politie under­coveragenten inzetten om de cutters op te ­sporen, terwijl justitie processen voert zonder dat het slachtoffer hoeft te getuigen.

Met ­spanning wachten Nimco Ali en har medestrijdsters op de eerste veroordeling.

En waarom worden deze vrouwen zo verminkt, ja seksueel vermoord voor de rest van hun leven. De waanzin hoort en ziet u hier in een fragment van de BBC

Lees ook:Verkrachtings-app moet Keniase meisjes helpen aangifte te doen
Lees ook:Het WK ‘Vrouwen Sjouwen’: stigmatiserend of gewoon lachwekkend?
Lees ook:Barack Obama mag Michelle niet meenemen naar de G8
Lees ook:Meisjesborsten wegbranden: onbekende, maar veelvoorkomende verminking
Lees ook:Neelie Kroes opent Girls Day 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>