Nieuwe methode leert allochtone jongens hun seksuele grenzen

NikabBikiniEen te kort rokje of wapperende haren zijn in bepaalde wijken een garantie voor fluitconcerten.

Deze reacties zijn o.a. afkomstig van laagopgeleide jongens van Turkse en Marokkaanse afkomst.

Tegelijkertijd blijkt uit verschillende onderzoeken dat juist deze jongens gemiddeld vaker in situaties komen waarin hun eigen grenzen op seksueel gebied worden overschreden………….

Rolmodellen leren daarom met de vernieuwende voorlichtingsmethode ‘Be A Man! Liefde, relatie en seks; wat is OK’, deze jongens respect te hebben voor de grenzen van meisjes maar ook voor hun eigen grenzen.

De methode is erop gericht jongens te leren respectvol om te gaan met grenzen als het gaat om relaties en seks. Kenmerkend is de inzet van peer educators: jonge mannen met dezelfde culturele achtergrond die als rolmodel fungeren.

Tijdens 7 pilots die werden geevalueerd door onderzoeksinstituut TNO bleek dit een schot in de roos. De jongens durfden (soms voor het eerst!) open en vrij te praten over seksualiteit.

Een van de peer educators: “Wij zijn als een soort oudere broers voor de jongens. We spreken de jongens aan op hun gedrag, maar ook op hun houding.”

Met de methode ‘Be A Man!’ wordt jongens geleerd wanneer seksueel gedrag oke is en wanneer het grensoverschrijdend is. Om seksueel gedrag te kunnen vertonen dat positief en oke is, krijgen de jongens 6 vuistregels mee. Deze zijn ontleend aan het Vlaggensysteem (Frans & Franck, 2010).

Om ze inzichtelijk en bespreekbaar te maken, is een film gemaakt die 4 herkenbare situaties laat zien, waarbij jongeren over elkaars grenzen (dreigen te) gaan: in een ontmoeting op straat, het schoolplein, thuis op de bank en achter de webcam.

Iedere situatie kent een ‘verkeerde’ (seksueel grensoverschrijdende) en een ‘betere’ afloop. Na vertoning van de verkeerde versie, wordt de jongens gevraagd alternatieven te bedenken. Daarna zien zij de betere afloop.

De voorlichtingen dragen bij aan bewustwording over opvattingen over vrouwen en meisjes en wat deze beeldvorming betekent voor hun seksuele gedrag. De voorlichtingen zijn een eerste stap. Inspanningen blijven continue nodig om seksualiteit, wensen en grenzen bespreekbaar te houden en positief gedrag van jongens op dit terrein te bevorderen.

De gehele methode ‘Be A Man!’ bestaat uit een toolkit voor peer educators, een handleiding voor organisaties en een opleidingsaanbod voor nieuwe peer educators. Meer informatie is te vinden op movisie.nl/beaman.

Lees ook:Hebben jongens van nu een probleem?
Lees ook:Meisjes zijn de grote verliezers bij sextingen: slet of saai.
Lees ook:Waarom de meiden het beter doen dan de jongens op de middelbare school
Lees ook:Seksueel geladen clips maken verkrachting ‘normaal’
Lees ook:Ook jongens van nu vinden vrouwen in games te geseksualiseerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>