Seksueel geladen clips maken verkrachting ‘normaal’

real_men_don__t_rape_by_skeygetaHet bekijken van seksueel getinte muziekvideo’s beïnvloedt de attitude van jongeren ten aanzien van seksueel geweld.

Ze vinden hierdoor dat verkrachtingen in bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn………

Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek dat Aagje Cateau uitvoerde in het kader van haar masterproef Communicatiewetenschappen aan de KU in Leuven.

Aan het experiment namen 77 jongens en meisjes van 14 tot 18 jaar oud deel. De ene groep kreeg de seksueel getinte video ‘Shut up and drive’ van Rihanna te zien met hierin veel bloot en inzoomen op met seksualiteit geassocieerde lichaamsdelen. De tweede groep kreeg de seksueel neutrale video ‘Take a bow’ voorgeschoteld van dezelfde zangeres. Beide groepen moesten nadien een reeks vragen beantwoorden.

De onderzoekster stelde geen effect vast op de attitudes ten aanzien van seksuele stereotypen en seksuele intimidatie. De blootstelling aan de seksueel getinte video had wel effect op het idee dat verkrachtingen onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd zijn en dat alleen bepaalde vrouwen het slachtoffer zijn. Jongens waren meer dan meisjes akkoord met de stelling dat het rechtvaardig is om in een bepaalde situatie een vrouw te verkrachten.

Volgens Cateau moeten muziekzenders zich bewuster worden van de negatieve gevolgen van dergelijke seksueel getinte videoclips en hun aanbod aanpassen. Ze pleit er ook voor dat middelbare scholen meer investeren in educatie met betrekking tot verkrachting.

“Het verder onderzoeken van de relatie tussen deze seksueel getinte video’s en de houding ten aanzien van verkrachting is van belang in het blootleggen van de rol van massamedia in de oorzaak en in standhouding van seksueel geweld.”

Lees ook:Aziatische vrouwen vinden het ‘normaal’ dat hun man hen slaat
Lees ook:Bekende Nederlandse mannen zeggen NEE tegen seksueel geweld
Lees ook:Obama gebruikt zendtijd Grammy’s om op te roepen tegen seksueel geweld
Lees ook:Rapport Corinne Dettmeijer: 1 op de 3 NL kinderen maakt seksueel geweld mee
Lees ook:ISIS verkracht kleine meisjes en maakt vrouwen tot seksslavinnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>