Waarom de meiden het beter doen dan de jongens op de middelbare school

Gurl-CrushEr wordt veel gediscusseerd over het feit dat er meer meisjes dan jongens hun middelbare school met succes afronden en bijgevolg ook meet meien gaan studeren.

Sommige menen dat het onderwijs te feminien is geworden, maar er blijkt ook een andere reden: hersenen van tienermeisjes nemen ingewikkelde materie sneller op dan die van tienerjongens…….

Op dit onderwerp promoveerde gisteren neuropsychologe Sanne Dekker aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jongens vinden het belangrijker dan meisjes om te laten zien hoe goed ze zijn, maar zeggen tegelijkertijd dat ze niet zo goed hun best doen voor school.

Ook omschrijven meiden zichzelf als leergieriger, banger om fouten te maken en minder prestatiegericht dan de andere sekse.

In haar proefschrift onderzoekt Dekker daarnaast de motivatie van leerlingen om met school bezig te zijn. Bijna de helft van de meisjes noemt zichzelf leergierig, tegenover 40% van de jongens. 20% van de meisjes is bang om fouten te maken tegenover 15% bij de jongens.

Leerlingen van middelbare scholen kregen een letter-cijfer combinatie, waarvan ze binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk koppelingen moesten maken. Onafhankelijk van hun leeftijd presteerden meisje beter: er zaten dubbel zoveel meisjes als jongens tussen de 25% best-presterende leerlingen. Het omgekeerde was het geval bij de 25% slechts scorende leerlingen.

Naast genderspecifieke verschillen toont Dekker ook aan dat leerlingen tussen de 14 en 19 minder leergierig zijn en vaker een werkvermijdende strategie volgen.

Sanne Dekker ontwikkelde samen met haar promotor professor Jelle Jolles de methode ‘Leer het brein kennen’ voor jongens van 12 t/m 14 jaar die snel afgeleid zijn, impulsief gedrag vertonen en moeite hebben met plannen.

Lees ook:Hoe totaal anders meisjes hun middelbare schooltijd ervaren als jongens
Lees ook:Meisjes doen het beter op school, maar jongens zijn sneller economisch zelfstandig
Lees ook:Ook jongens van nu vinden vrouwen in games te geseksualiseerd
Lees ook:Voor het eerst meiden op Shakespeare-school in Stratford
Lees ook:Franse jongens dragen rokjes in de strijd tegen seksisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>