Christine Lagarde maant USA tot haast

Als Republikeinen en Democraten niet snel een overeenkomst bereiken over de Amerikaanse overheidsfinanciering en het verhogen van het schuldenplafond, dreigt de wereldwijde economie te worden ‘ontwricht’………

Aldus directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, maandagochtend Nederlandse tijd in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

Lagarde laakte in het vraaggesprek de Republikeinse plannen om prioriteit aan te brengen in de overheidsuitgaven. Als grootste economie van de wereld kun je niet aan een dergelijke vorm van creatief boekhouden doen. Bij een combinatie van een ‘shutdown’ en het bereiken van een schuldenplafond dreigt opnieuw een recessie, meent ze.

Republikeinen en Democraten konden het afgelopen weekeinde nog steeds niet eens worden over de invulling van de Amerikaanse overheidsuitgaven, waardoor de Amerikaanse overheid vooralsnog op slot blijft. Ook over het verhogen van het schuldenplafond is nog geen akkoord. Wanneer dat op 17 oktober wordt bereikt, bereikt het land een staat van wanbetaling.

Als gevolg daarvan zou de Amerikaanse overheid niet langer alle uitgaven kunnen betalen en moet zij uitstel van betaling aanvragen. Mocht het zover komen, dan willen de Republikeinen selectief geld gaan uitgeven. De meest bedreigende schuldeisers zouden in dat geval als eerste hun geld krijgen, terwijl er in de uitgaven aan sommige overheidsprogramma’s flink moet worden gesneden.

IMF-topvrouw Lagarde zet dit plan tegenover NBC weg als uiterst onverstandig.

Lees ook:Mannen veroorzaakten de shutdown in de VS, vrouwen losten het op
Lees ook:Vagina-herstel ziekenhuis in Congo dreigt geld Serious Request mis te lopen
Lees ook:IMF-directeur Christine Lagarde op audiëntie bij koning Willem Alexander
Lees ook:Kan Christine Lagarde Europa redden?
Lees ook:Koning Willem Alexander overleefde Christine Lagarde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>