Wendy James houdt met 11 uurs speech op sneakers strenge abortuswet tegen

WendyJamesSneakersDe Democratische senator Wendy Davis kwam deze week op rode gympen naar de Senaat. Ze had namelijk een zware opdracht voor de boeg.

Ze begon aan een hele lange spreekbeurt over de abortuswet, waarvoor die dag gestemd moest worden.

Als die er door zou komen, zouden vrouwen hun zwangerschap na twintig weken niet meer kunnen afbreken en zouden 37 van de 41 klinieken in Texas moeten sluiten omdat ze niet aan de nieuwe, strengere standaarden zouden voldoen…….

Daarover bericht De Volkkrant.

Bij een stemming zou de wet er waarschijnlijk door zijn gekomen omdat de Republikeinen, die een meerderheid hebben in de Senaat, het voorstel steunen.

Wendy Davis bleef echter maar praten, waardoor er niet gestemd kon worden. De zaak werd vol spanning op Twitter gevolgd en om 23.58 uur (lokale tijd), 2 minuten voor de deadline, werden er 5776 tweets per minuut over het onderwerp verstuurd.

Er zijn strenge regels om dit zogenaamde ‘filibusteren’ te voorkomen: Davis mocht niet zitten, niet naar het toilet, een ander onderwerp aansnijden of zelfs maar ergens tegenaan hangen. Om half 11 ‘s avonds brak ze deze regels voor de derde keer doordat zij ergens anders over sprak, waarop een stemming werd aangevraagd over of zij moest stoppen. Hierna werd de resterende tijd opgevuld door andere senatoren die vragen stelden.

Uiteindelijk werd enkele minuten na middernacht gestemd. De Republikeinen pasten nog een noodgreep toe door het tijdstip op de officiële documentatie te veranderen, om de wet zo alsnog geldig te maken. Daarop brak protest uit, waarna de Republikeinen moesten erkennen dat de stemming ongeldig was en het wetsvoorstel het dus niet heeft gehaald.

De rode sneakers waarop Wendy James haar prestatie leverde, zijn inmiddels uitverkocht in de VS.

Lees ook:Geena Davis onderzoekt samen met VN de rol van de vrouw in speelfilms en series
Lees ook:Christine Lagarde maant USA tot haast
Lees ook:Anna Davis stopte gewoon met SORRY zeggen
Lees ook:Glossy WENDY (van Dijk) gelanceerd
Lees ook:Seksuele intimidatie op de set van ‘Grey’s Anatomy’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>