Duitsland bereikt compromis over vrouwen-quota

WomanBoardroomBeursgenoteerde bedrijven in Duitsland worden er niet toe verplicht dat vanaf 2018 eenvijfde van hun raden van commissarissen uit vrouwen bestaat.

Het Duitse parlement, De Bundestag, heeft een voorstel van de oppositie daarover gisteren afgewezen.

De afgevaardigden van de regeringspartijen CDU/CSU en FDP stemden tegen……

Volgens het voorstel zou 20% van de leden van de raden van commissarissen een vrouw moeten zijn. In 2023 zou dat 40% moeten zijn.

De 3 oppositiepartijen, de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de extreem linkse Die Linke, hadden het voorstel gezamenlijk ingediend.

Het leek aanvankelijk op een meerderheid te kunnen rekenen, omdat verscheidene afgevaardigden van de regeringspartijen hadden gezegd het te steunen. Minister Ursula von der Leyen van Arbeid behoorde tot die groep.

Maandag kwam de leiding van de CDU/CSU en de FDP echter een compromis overeen waarmee alle afgevaardigden van de regeringspartijen konden instemmen. In het verkiezingsprogramma van beide partijen voor de Bondsdagverkiezingen van september komt te staan dat vanaf 2020 van de leden van raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven 30% een vrouw moeten zijn.

Op dit moment bezetten vrouwen 12 % van de zetels in de raden van commissarissen. In de raden van bestuur van de grote ondernemingen is slechts 1 op de 20 leden een vrouw.

Lees ook:Vrouwenquota vanaf 2016 in het land van Merkel
Lees ook:Duitse beursgenoteerde bedrijven: 30% vrouwelijke commissarissen
Lees ook:Merendeel AEX-bedrijven voldoet niet aan Merkel norm
Lees ook:Viviane Reding: ‘Er verschijnen barsten in het glazen plafond’
Lees ook:Duitse Bondsraad geeft klap op vrouwenquotum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>