Ga je op 30 april in het oranje of in het wit?

OrangeDressFashion-Styling-white-Nederland lijkt massaal oranjegek te worden. De troonswisseling op de laatste dag van deze maand lijkt iets te worden van een feestje rond het Nederlands Elftal.

Daarbij komt een enorme verering voor Beatrix, Willem Alexander en Maxima.

Veel journalisten nemen die geëxalteerde toon klakkeloos over, bang als ze zijn niet meer uitgenodigd te worden voor zaken die met de koninklijke familie te maken hebben.

Maar de koningsgezinden roepen waarschijnlijk wat harder, zowel privé als in de media. Het volk wil gewoon een feestje en een koning op de troon. Maar er zijn veel mensen die zich ergeren aan de verheerlijking van de personen van en het insituut koninklijk huis…….

Dat merkt het Nieuw Republikeins Genootschap aan het aantal aanmeldingen dat zij hebben gekregen sinds Beatrix haar abdicatie aankondigde.

Het NRG constateert een brede onderstroom in de Nederlandse samenleving, die zich afkeert van de oranjes en van de monarchie. Deze wordt door de pers en de politiek onvoldoende waargenomen.

Politieke partijen kunnen juist steun verwerven door zich kritisch op te stellen tegenover de huidige oranjegekte. Het NRG is dan ook verbaasd dat tot nog toe zo weinig parlementariërs een principieel standpunt innemen in zake het afleggen van de eed van trouw aan de Koning.

Juist zij zouden de zuivere democratische verhoudingen in Nederland moeten waarborgen door niet naast hun eed als parlementariër ook nog een tweede een af te leggen. De Nederlanders doorzien dit, waardoor de kritische houding tegenover de monarchie verder groeit.

Onder de bestaande en nieuwe leden bevindt zich een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving zoals, treinconducteurs, militairen, ondernemers, journalisten, studenten, gepensioneerden, etc.

Als tegenwicht bij de oranjegekte stellen de nieuwe republikeinen de neutrale en zuivere kleur wit die goed aansluit bij onze democratische principes.

Op hun site nederlanddraagtwit.nl doen ze een oproep. ‘Wit is van geen enkele politieke partij. Wit is neutraal en historisch onbeladen. Daarom hebben we er voor gekozen. Als je wit draagt op 30 april geeft dat een contrast met oranje en laat je weten dat je voor een democratischer Nederland bent.

Wij willen met deze ludieke actie alle Nederlanders uitnodigen mee te doen. We zoeken ideeën met humor en een glimlach. Je kunt ideeën vinden op deze website of je kunt je eigen ideeën voor wit delen met anderen.

Er is een enquête met een vijftal eenvoudige maar heldere vragen over de monarchie. We nodigen je uit steun te betuigen aan een burgerinitiatief. Als meer dan 40.000 Nederlanders het initiatief steunen moet de Tweede Kamer over de kosten van de monarchie gaan praten.

Welke kleur draag jij dus op kroningsdag; wordt het wit of toch oranje?

Lees ook:Oranje boven en ook van onderen!
Lees ook:De Nederlandse mode-identiteit bestaat niet
Lees ook:Meer vrouwenmoorden in landen met gender-gelijkheid op arbeidsmarkt
Lees ook:‘Beste voetbalteams van WK komen uit landen geleid door sterke vrouwen’
Lees ook:Maagd uit Swaziland op de vlucht voor de koning

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ga je op 30 april in het oranje of in het wit?

  1. Trein

    Voor mij gaat het sowieso oranje worden! Prachtig moment weer dit!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>