Meer vrouwenmoorden in landen met gender-gelijkheid op arbeidsmarkt

RosieKillsDeze week bleek uit cijfers van het CBS dat het aantal moorden op vrouwen in Nederland nog nooit zo laag is geweest.

Daar staat tegenover dat in de helft van de gevallen de partner of de ex-partner de dader is.

Naarmate een land een beter genderevenwicht op de arbeidsmarkt vertoont, worden er ook meer vrouwen om het leven gebracht……

Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Baylor University in de Amerikaanse stad Waco met data van 150 landen, waarover Express.be bericht.

Daarbij benadrukken de wetenschappers dat er geen verklaring is voor deze link, maar wijzen ze erop dat eerder al is aangetoond dat een evenwichtige werkverdeling een bedreiging kan vormen voor de mannelijke status.

“Het blijkt dat zowel werkgelegenheid als cultuur, 2 maatstaven van gelijkheid, een belangrijke invloed hebben op de moordcijfers in een samenleving”, aldus onderzoeksleider Katie Corcoran, professor sociologie. “Opmerkelijk is echter dat de beide elementen een tegengesteld effect hebben.”

Bij culturele gelijkheid zijn er juist minder moorden op vrouwen, terwijl bij arbeidsgelijkheid het aantal juist oploopt. “In het algemeen kan worden gesteld dat mannen zich meer bedreigd voelen wanneer vrouwen vorderingen maken op de arbeidsmarkt dan wanneer vrouwen goed worden behandeld.”

Er zijn volgens Corcoran 2 elementen die geweld tegen vrouwen verklaren. Een maatschappij met gendergelijkheid wordt vaker met geweld tegen vrouwen geconfronteerd, omdat mannen daarin nog steeds een grotere macht hebben, o.a. bij de rechtspraak.

Daardoor worden mannen minder verantwoordelijk gesteld voor misdrijven tegenover vrouwen. “Anderzijds voelen mannen zich wel bedreigd, omdat vrouwen aan status winnen, met geweld tegenover hen als gevolg.”

Genderongelijkheid daarentegen houdt verband met veel algemene criminaliteit, benadrukt Corcoran.

“Dat bepaalt niet alleen de houding van de man tegenover vrouwen, maar ook tegenover andere mannen. Tegelijkertijd beïnvloedt genderongelijkheid ook het gedrag van vrouwen tegenover hun seksegenotes en tegenover mannen.”

Lees ook:Mannelijke gamers die slecht presteren doen vrouw-vijandig
Lees ook:Mannen voelen zich bedreigd door vrouwelijke baas
Lees ook:95% van de Playboy-advertenties verheerlijkt geweld, gevaar en seksisme
Lees ook:Carrièrevrouwen moeten een bêta-man trouwen
Lees ook:Strip over meisje dat groepsverkrachting overleeft als seksvoorlichting in India

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>