De Nederlandse mode-identiteit bestaat niet

brax-sara-delfts-blauwMet haar onderzoeksproject ‘Dutch Fashion from the sixties till now’ dacht promovenda Maaike Feitsma een geschiedenis te gaan schrijven over de Nederlandse mode van de afgelopen 50 jaar.

Het werd veel meer dan dat.

De Nederlandse mode is volop in beweging is en er worden constant nieuwe verhalen geschreven…….

Mode-identiteit wordt mede gevormd door mode- en damesbladen. Feitsma las honderden exemplaren van Margriet, Elegance en Avenue.

“In de jaren ’50 en ’60 plaatsten tijdschriften de extravagante Franse mode vaak tegenover de sobere Nederlandse”, vertelt Feitsma. Tegenover de elegante Parisienne stond de Nederlandse vrouw met haar voorliefde voor functionaliteit, soberheid en de afkeer van pronkzucht.

Maar Feitsma ontdekte dat Nederlandse mode niet zo eenduidig is. Ze bekeek, behalve bladen, ook kranten en archieven van musea en ze ging op bezoek bij bekende Nederlandse modemerken als Oilily en Cora Kemperman.

“We zien sober kleurgebruik als een expressie van de Nederlandse identiteit, maar juist ook bonte kleuren.’”Als voorbeeld zet ze bekende modeclichés als Delfts blauw, klompen en streekdracht tegenover de sobere stijl van de jaren ’90.

Feitsma signaleert verder een nieuwe modemythe die Nederlanders presenteert als denimexperts en Amsterdam benoemt tot ‘Denim Capital’. Een ultieme mode-identiteit hebben wij Nederlanders dus niet, concludeert de onderzoekster. Die varieert van Delfts- tot denimblauw.

Maaike Feitsma promoveerde 27 mei aan de Radboud Universiteit. Ze is de 2e van4 promovendi binnen het door NWO gesubsidieerde onderzoeksproject ‘Dutch fashion in a globalised World’, dat wordt geleid door Anneke Smelik, hoogleraar Visuele cultuur aan de Radboud Universiteit.

Lees ook:Lik mijn wonden: Petra Hartman met mode voor mensen mét en zonder benen
Lees ook:‘Ik zie overal mode en ik zie mode in alles’
Lees ook:Powervrouw Tilda Swinton in BIJENKORF-campagne
Lees ook:De Nederlandse vrouw: witte legging, birkenstocks, tuniekje, elastiekje in haar, klaar!
Lees ook:Arnhemse Mode Biënnale o.l.v. Lidewij Edelkoort over fetisjisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>