Minister Jeanine Hennis is invloedrijkste vrouw van Nederland

HennisOpzij100Maandblad OPZIJ heeft minister Hennis uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw van Nederland.

Volgens het juryrapport dwingt zij binnen de gehele krijgsmacht, van hoog tot laag, gezag af.

Jeanine Hennis-Plasschaert trad in 2004 toe in het Europees Parlement. In 2010 werd ze lid van de Tweede Kamer, waar ze zich bezighield met onder meer privacy, migratie en homo-rechten. In 2012 werd ze de eerste vrouwelijke Nederlandse minister van Defensie.

Het feministisch magazine schrijft dat haar invloed ver over de grenzen reikt. “In een tijdsgewricht waarin we ons dagelijks bewust zijn van hoe broos de vrede, vrijheid en veiligheid van Nederland en Europa zijn, geeft zij leiding aan een krijgsmacht die zich daar volledig voor inzet.”

Het blad roemt de eerste vrouwelijke minister van Defensie om haar dossierkennis waarmee ze binnen verschillende lagen van Defensie respect af zou dwingen. Ook het stoppen van de bezuinigingen op Defensie heeft bijgedragen aan de titel.

Hennis wordt in het juryrapport omschreven als een standvastige vrouw, die tegelijkertijd erg toegankelijk is. Ook heeft ze volgens het juryrapport transparantie gebracht in ‘de gesloten cultuur van Defensie’.

Hennis Plasschaert neemt de titel van meest invloedrijke vrouw over van de CEO van PostNL, Herna Verhagen. In 2013 werd eveneens een minister uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw, namelijk minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Met de Top 100 wil OPZIJ het onderwerp topvrouwen blijvend op de agenda zetten. Die bestaat uit 10 top-10 lijsten in verschillende categorieën. De redactie van raadpleegde ruim 50 deskundigen. Er werd gekeken naar ‘absolute’ invloed (de macht die een functie met zich meedraagt), naar hoe ze die gebruiken en naar hoe zichtbaar de vrouwen zijn.

Uit de conceptlijsten stelde een jury de definitieve lijsten samen. Van alle categorieën werd een nummer 1 gekozen, en uit de nummers 1 een overall winnaar. De nummers 1 van dit jaar zijn, naast Jeanine Hennis-Plasschaert (politiek): Pauline Meurs (Gezondheidszorg), Else Bos (bedrijfsleven), Sigrid van Aken (Goede Doelen), Manon Leijten (Openbaar Bestuur), Ingrid Faber (Ondernemers), Louise Fresco (Onderwijs & Wetenschap), Birgit Donker (Cultuur & Media), Margot Scheltema (Toezichthouders), Sigrid Kaag (Justitie & Openbare Orde).

De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Sybilla Dekker (oud-minister VROM, voorzitter Talent naar de Top), Bercan Günel (Oprichter/Partner NGL International en Woman Capital, commissaris, executive coach), Maria Henneman (directeur/eigenaar Maria Henneman Media Management bv.) en Irene de Bel, hoofdredacteur OPZIJ.

Lees ook:Minister Hennis-Plasschaert adviseert Duitse collega over handtas
Lees ook:Vrouwen zijn cruciaal bij militaire missies
Lees ook:Jeanine Hennis voert dienstplicht voor vrouwen in
Lees ook:Minister Hennis-Plasschaert ligt onder vuur vanuit eigen Defensie-gelederen
Lees ook:Minister Jeanine Hennis-Plasschaert vaart mee met Gay Pride

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>