Naomi Spelter wint FJR Prijs met proefschrift over partneralimentatie

NaomiSpalterNaomi Spalter heeft de Familie- en Jeugd Recht Prijs gewonnen, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge onderzoeker die de beste publicatie heeft verricht op dit terrein.

Spalter was de uitverkorene met haar proefschrift ‘Grondslagen van partneralimentatie’, waarmee ze afgelopen september promoveerde.

Dat bericht de Vrije Universiteit.

Partneralimentatie is de wettelijke onderhoudsplicht tussen ex-echtgenoten. Na een echtscheiding komt het regelmatig voor dat een van de ex-echtgenoten onvoldoende inkomsten heeft om van te leven. De ex-echtgenoot die wel genoeg inkomsten heeft, kan dan door de wet worden verplicht om bij te dragen aan het levensonderhoud van de ander. Sinds de invoering van ons huidige partneralimentatierecht in 1971 is in Nederland hierover een voortdurende discussie gaande. De laatste jaren is dit debat weer heviger geworden en recentelijk zijn door verschillende politieke partijen meerdere initiatieven genomen het alimentatierecht te wijzigen.

In het alimentatiedebat lijkt vaak een belangrijk onderliggend probleem te worden vergeten. Er bestaat namelijk geen duidelijk antwoord op de vraag waarom een ex-echtgenoot door de wet kan worden verplicht om financieel verantwoordelijk te blijven voor degene van wie hij nu juist gescheiden is. Deze vraag gaat over de rechtvaardiging – of beter: de grondslag – van partneralimentatie en staat centraal in Spalters proefschrift.

In haar studie heeft Spalter twee grondslagen van partneralimentatie gevonden, namelijk de ‘voortdurende solidariteit’ en de ‘huwelijksgerelateerde vermindering van de verdiencapaciteit’. Ze heeft onderzocht hoe aan de hand van een duidelijk onderscheid tussen beide grondslagen in het recht een beter geaccepteerd alimentatiestelsel kan worden vormgegeven.

Daarbij bestudeerde Spalter niet alleen de juridische aspecten van partneralimentatie, maar deed ze ook empirisch onderzoek naar de acceptatie van de grondslagen onder de Nederlandse bevolking. Daarnaast is aan de hand van een rechtsvergelijkende analyse nagegaan welke lessen voor het Nederlandse recht kunnen worden getrokken uit andere stelsels, zoals het Belgische en Duitse recht.

Naomi Spalter heeft in haar proefschrift onder meer aangetoond dat partneralimentatie in Nederland op voldoende draagvlak kan rekenen. Het is echter aannemelijk geworden dat de sociale acceptatie van het alimentatierecht toeneemt als hierin een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de twee genoemde grondslagen.

Dit laatste wordt uiteindelijk ook voorgesteld in de 23 aanbevelingen waarmee het proefschrift wordt afgesloten. Naast enkele algemene aanbevelingen, spitsen de voorstellen zich toe op de toekenning van partneralimentatie, de duur, de hoogte en de beëindiging van de onderhoudsplicht. Daarbij is geprobeerd om een nieuwe afweging te maken tussen de zelfstandigheid van ex-echtgenoten en de zorg die zij vaak hebben voor hun kinderen.

De jeugd- en familierechtprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR) en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag. In de jury zijn de rechterlijke macht, de advocatuur en de wetenschap vertegenwoordigd.

Lees ook:‘Alimentatie begint met de A van Afhankelijkheid’
Lees ook:Vrouwen, wees of wordt economisch zelfstandig: partneralimentatie gaat van 12 naar 5 jaar!
Lees ook:20-jarige krijgt minder letselschade omdat ze ‘Turks en vrouw’ is
Lees ook:Promovenda Irène Diependaal: Emma, hoedster van onze monarchie
Lees ook:Oeganda verbiedt terugbetaling van de bruidsschat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>