Help Wikipedia verwijven!

RosieEditVan 1001 Nederlandse vrouwen die belangrijk waren voor de Nederlandse geschiedenis staat slechts eenderde op Wikipedia, zo blijkt uit onderzoek van OPZIJ.

Om de genderkloof te verkleinen, organiseren ze daarom op Internationale Vrouwendag aanstaande de Wiki-Women’s Launch.

Help Wikipedia verwijven!

Ooit gehoord van Maria Austria, Amy Geertuida de Leeuw of Miennette Storm-van der Chijs? Het zou zomaar kunnen van niet. Op Wikipedia zijn deze vrouwen, net als honderden anderen uit de Nederlandse geschiedenis, niet te vinden.

Aangezien Wikipedia een veel geraadpleegde bron is, is het belangrijk om die veelzijdiger te maken en ook de vrouwen die een rol in de vaderlandse geschiedenis hebben gespeeld, hun plek op Wikipedia te geven.

Samen met historicus Els Kloek, auteur van het veelgeprezen naslagwerk 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, wordt Wikipedia uitgebreid. Het doel is om zo veel mogelijk belangrijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis hun welverdiende Wiki-lemma te geven.

Eén van de oorzaken dat er zo weinig vrouwen-lemma’s zijn, is dat van de vrijwilligers die de lemma’s maken en bewerken, wereldwijd slechts 10% vrouw is. In Nederland is dit zelfs maar 6%. OPZIJ nodigt 25 lezeressen uit mee te helpen.

Wil je meehelpen om Wikipedia veelzijdiger te maken? Mail dan je naam en leeftijd naar [email protected] onder vermelding van Wiki-Women’s Launch. De eerste 25 mensen die reageren ontvangen een uitnodiging om naar de redactie te komen.

De bijeenkomst is te volgen via de website. Dus als je niet naar Amsterdam kunt komen, kan je vanuit thuis gewoon meedoen. Houd de website, de Facebookpagina en/of Twitter(#wikiwomen) in de gaten voor meer informatie.

Lees ook:Ten aanval: vrouwen gaan Wikipedia bestormen
Lees ook:Wikipedia is jarig en wil graag verwijven
Lees ook:Wikipedia bevat teveel piemels: dat kan anders!
Lees ook:Maandblad OPZIJ verzamelt alledaags seksisme
Lees ook:HOERA: OPZIJ gaat verder bij Veen Media!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>