Ten aanval: vrouwen gaan Wikipedia bestormen

WikiStormingJimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia, meldde eerder deze maand dat 87% van de mensen die de site bijwerken man zijn.

Posts over bekende vrouwen worden daardoor over het hoofd gezien of verwaarloosd. Bovendien zijn er geregeld klachten van vrouwen die hun posts verwijderd of ten onrechte zwaar bijgewerkt zien worden……..

Vrouwennetwerk FemTechNet gaat daar iets aan veranderen. Hun ‘Wikistorming’ moet meer vrouwelijke stemmen en verhalen naar Wikipedia brengen. Ook willen ze de huidige redacteuren bewust maken van de gendervooroordelen op de site en meer betrokken worden bij de processen van de online encyclopedie.

In de praktijk zullen studenten van de online cursus ‘Feminism & Technology’ van FemTechNet gevraagd worden om bij te dragen op Wikipedia, met name over vrouwen die een belangrijke rol gespeeld hebben in technologie en wetenschap.

Het project doet denken aan het succesvolle ‘Edit-at-thons’-initiatief in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een evenement over vrouwen en wetenschap werden liefst 50 Wikipedia-bijdragen over vrouwen gecreëerd of bijgewerkt.

A FemTechNet Wiki Party! from FemTechNet on Vimeo.

Lees ook:Help Wikipedia verwijven!
Lees ook:Wikipedia is jarig en wil graag verwijven
Lees ook:Nederlands Wikipedia weer een stukje verder verwijfd
Lees ook:Wikipedia bevat teveel piemels: dat kan anders!
Lees ook:4 Leidse professoren verzamelen seksisme in Nederlandse wetenschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>